Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Nyári töltött káposzta, szalonnás tejföllel

Hozzávalók:

  • 50 dkg borjú lapocka kétszer ledarálva
  • 20 dkg árpagyöngy
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg vaj
  • 1 csokor kapor
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 dl jó minőségű fűszeres ecet (pl.:kakukkfű, tárkony, stb.)
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 nagy fej friss idei káposzta
  • 50 dkg tejföl
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 tojás
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 teáskanál egész bors

Elkészítés:

A káposzták külső zöld leveleit leszedjük és leforrázzuk, majd jeges vízben kihűtjük. A belső részét vékonyra felcsíkozzuk, lesózzuk. Fűszerredukciót készítünk az alábbi módon: fél liter vizet felforralunk, hozzáadjuk a cukrot, ecetet, babért, egész borsot, köménymagot és kb. 10 percig forraljuk. A forró redukciót a lesózott káposztára szűrjük, és ebben a lében hagyjuk kihűlni. (kb. fél óra). Ha kihűlt, olvasztott vajban megfuttatjuk és hozzáadjuk a finomra vágott kaprot.

Az árpagyöngyöt átmossuk, sós vízben megfőzzük. (kb. egy óra).
A hagymát, fokhagymát finomra vágjuk és a vajban üvegesre pároljuk. A darált húst összekeverjük a hagymával, fokhagymával, tojással, árpagyönggyel, sózzuk, borsozzuk.
A forrázott káposztaleveleket kierezzük, és ebbe töltjük a húst. Kevés sós vízben a töltött káposztaleveleket megpároljuk.
A tejfölbe tesszük a kockázott füstölt szalonnát, majd lassú tűzön fél órát főzzük, leszűrjük.
Összeállítjuk az ételt. Alulra tesszük a vágott káposztát, rátesszük a töltötteket és köré a szalonnás tejfölt.
Friss kaporral díszítjük.