Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Pozsonyi kifli

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • csipet só
  • 1 db citrom
  • a kenéshez 2 tojás

A töltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg kristálycukor
  • 10 édes vagy kekszmorzsa
  • 1db citrom héja
  • 10 dkg mazsola

Elkészítés:

3 dl vízből, a cukorral szirupot főzünk. Beletesszük a mazsolát és a diót, összekeverjük, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót is hozzáadjuk.
A tej felét meglangyosítjuk, kevés cukrot adunk hozzá, belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felvert egész tojásokat, az élesztőt, a porcukrot, a sót, a tejet és a citrom reszelt héját. Kézzel gyorsan összedolgozzuk, dagasztjuk, majd nyújtódeszkán konyharuhával letakarva 2 órán át kelesztjük. Ezután kb 25-30 egyforma gombócra osztjuk. Kis háromszögekre nyújtjuk és a szélesebb végébe teszünk egy kanál diótölteléket. A tésztát feltekerjük, patkó alakúra formázzuk és tepsire vagy sütőlapra tesszük. Tetejét megkenjük egész tojással és háromnegyed órán át kelesztjük. Ezután újra megkenjük a tetejét, de már csak a tojás fehérjével. Hűtőbe tesszük fél órára, ettől lesz a tészta teteje márványos. Forró 190 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük