Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Kávés italok

A kávé fogyasztása egyre népszerűbb, s a fogyasztók egyre szélesedő, szinte már zavarba ejtő palettáról választhatnak. Nem csak a kávé fajtáját, pörkölési módját, hanem annak termőhelyét is kiválaszthatják, s a kávé elkészítésének, gazdagításának is számos módja létezik.

A két meghatározó kávéfajta az arabica és a robusta, amelyek közül az arabica babkávé ízben és illatokban messze felülmúlja a robustát, a robusta kávé ellenben sokkal magasabb koffeintartalommal bír. Ennek köszönhetően viszonylag könnyű dönteni egy kávézás alkalmával: ha csak az ízeket részesítjük előnyben, akkor egyértelműen az arabica a befutó, ha a koffeintartalom a fontos, akkor érdemes magas robusta tartalmú keverékek választani, mivel 100%-ban robustából készülő kávét csak elvétve találni a boltokban, de még a kávéházak kínálatából is hiányzik.

A bécsi, francia és olasz pörkölés mellett az utóbbi években megjelentek az úgynevezett speciality kávék is, amelyeknél a kávék feldolgozói nagyon világosra pörkölik a babszemeket, hogy az egyes termőterületeken lévő kávékban található gyümölcsös aromák el ne tűnjenek. Ezek a kávék ugyan kissé savasabbak a korábban ismert és megszokott változatoknál, viszont új lehetőségeket kínálnak. A speciality kávékból – citrusosságuknak, gyümölcsösségüknek köszönhetően – könnyedén készíthetünk különféle koktélokat, kávélimonádékat is, amelyek üdítő változatosságot hozhatnak a nyári italok körében. A kávékoktéloknál a kávé csupán egy izgalmas alapanyag, míg a kávés limonádék esetében szinte minden plusz íz a kávénak van alárendelve. A gyümölcsös aromát kiegészítő, kiteljesítő ízek között találhatjuk a különféle citrusokat, de a piros gyümölcsökkel is figyelemfelkeltő italokat alkothatunk. A limonádé édesítéséhez készíthetünk különféle édes gyümölcsvelőket, illetve magas minőségű szörppel, sziruppal is dolgozhatunk.

A világos pörkölésű kávék a tejes italok világában is megállják a helyüket, bár itt azért gyakrabban találkozni a hagyományos pörkölésű társaikkal. A tejjel készített italok sok esetben túlmutatnak a klasszikus kávé-élményen, s egyfajta desszertként, desszertitalként kerülnek terítékre. A forró tejjel, tejhabbal gazdagított kávék esetében jó választást jelenthetnek a különféle ízesített szirupok, amelyektől valóban egyedi, desszerthez hasonlító élménnyé válik a kávé. A különféle édesítésre is alkalmas szirupok közül jó választás lehet a vanília, a pörkölt mogyoró vagy épp a gyümölcsös hangvételű eper vagy málna. A szirupokkal azonban csínján kell bánni, a laktózmentes tejből készített kávéitaloknál kevesebbre van szükség, de például a magtejeket, rizstejet, kókusztejet felhasználó italok esetében is ügyelni kell rá, hogy a szirup ne csak a kávéval, hanem a tejjel is összhangban legyen.