Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Borjúalaplé készítése

Hozzávalók 2 liter alapléhez:

  • 2 kg borjúcsont
  • 2,5 l jeges víz
  • 0,5 l vörösbor
  • 350 g vöröshagyma
  • 50 g zeller
  • 50 g sárgarépa
  • 50 g póréhagyma
  • 60 g paradicsompüré
  • 1 evőkanál egész bors
  • 1 kis csokor zöldfűszer (1-1 ág rozmaringból, kakukkfűből és oregánóból)
  • napraforgóolaj

metro-borjualaple-keszites-praktikak-01
1. Daraboljuk fel a nagyobb csontokat.
metro-borjualaple-keszites-praktikak-02
2. Tegyük a csontdarabokat tepsibe, és süssük 30 percig 180 °C-os sütőben. Serpenyőben, lábasban is megpiríthatjuk, zsiradék nélkül.

metro-borjualaple-keszites-praktikak-03
3. Vágjuk nagyobb darabokra a zellert, a hagymát, a póréhagymát és a sárgarépát.
metro-borjualaple-keszites-praktikak-04
4. Tegyük egy lábasba a megpirított csontokat és a zöldségeket egy kis napraforgóolajon, és kezdjük el dinsztelni.

metro-borjualaple-keszites-praktikak-05
5. Kicsit később tegyük hozzá a póréhagymát, annak ugyanis kevesebb időre van szüksége.
metro-borjualaple-keszites-praktikak-06
6. Tegyük rá a borsot és a paradicsompürét, ezeket is pirítsuk meg egy kicsit.
metro-borjualaple-keszites-praktikak-07
7. Ezután locsoljunk vörösbort a lábasba.
metro-borjualaple-keszites-praktikak-08
8. Kis idő múlva öntsük bele a jeges vizet.
metro-borjualaple-keszites-praktikak-09
9. Főzzük alacsony lángon a levet, közben a tetejéről gyakran fölözzük le a habot.

metro-borjualaple-keszites-praktikak-10
10. Amikor először távolítjuk el a habot, tegyük bele a zöldfűszereket a lébe.

metro-borjualaple-keszites-praktikak-11
11. 2-3 óra múlva lapáttal vegyük ki a szilárd összetevőket.
metro-borjualaple-keszites-praktikak-12
12. Szűrjük át a levet egy konyharuhán.
metro-borjualaple-keszites-praktikak-13
13. Végezetül töltsük az alaplevet tárolóedényekbe.