Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Kistücsök étterem - a Balatoni vendéglátás álló csillaga

Csapody Balázs a balatonszemesi étterem tulajdonosa és vezetője, megálmodója. Pörgős, dinamikus személyisége nagy teljesítményű motorként viszi előre, nemcsak saját éttermét, hanem a magyar gasztronómia fejlődését is. Nem véletlen, hogy számos szakmai szervezet oszlopos tagja, igazi véleményvezér, ha a magyar gasztronómia megújításáról van szó. Az utóbbi 20 év eljutatta őt arra a szintre, hogy aki nem ismeri őt, az nem is tud semmit a magyar gasztronómia újhullámos törekvéseiről. Számtalan újságcikkben kérdezték már a balatoni vendéglátás helyzetéről, így most mi nem is erre keressük a válaszokat. Balázzsal a legújabb fejlődési irányokról beszélgettünk, illetve arról, hogy ő és csapata hogyan inspirálódik, miből merítenek, építik a jövőt.

Milyen küldetéssel indultatok és változott-e ez a kezdetek óta?

Alapvetően nem, hiszen a célunk mindig is az volt, hogy a Balaton régiót bemutassuk, a helyi termelőkön, helyi alapanyagokon keresztül minőségi alapanyagokat felhasználva, minőségi vendéglátást kínálva egész évben. Ez egyben egy edukációs misszió is, szoros együttműködés a feltétele. Szükség van a termelőkre, a vendégekre és ránk, akik a kapocs szerepét töltik be.
És persze itt nemcsak az alapanyag termelőkről beszélek, hanem borászatokról is. A cél, hogy egy egységet alkotva mutassuk be a Balaton kincseit, felejtsük el akár az észak- dél felosztást, hiszen a régió a part menti településeken is túlnyúlik.


Ennek köszönhetően egyedülálló a borkínálat nálatok?


Igyekszünk a régió legszélesebb palettáját bemutatni, közel 600 bor szerepel kínálatunkban, mely dinamikus mozgásban van, napi borlapot használunk.

Megjelenik ez a sokszínűség az ételek társításában is?

A borvacsorák ideje lejárt, így most már tematikus rendezvényekben gondolkodunk, egy-egy fajtát a középpontba emelve, a legharmonikusabb ízhatást bemutatva.

Van erre igény? Hogyan találtok egyensúlyt a kínálat alakításával úgy, hogy a keresletet se kannibalizáljátok?


Az egész országban nagy előrelépések történtek a minőségi gasztronómia irányába, ezért is van létjogosultsága a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség - a szerk.) társulásnak, a Balatoni Körnek illetve a szakácsaink sikeres nemzetközi szereplései (Bocuse d’Or 2013 és 2015) is nagyot lendítettek a kínálati oldalon, azaz az igényes vendégek már számtalan jó színvonalú hely közül választhatnak.
Mi valahol próbáljuk mindkét vendégkört kiszolgálni, egyrészt a kifinomult gasztronómiát keresőket, illetve azokat is, akik a klasszikus magyar vendéglátást kedvelik. Tény, hogy előbbiekből még kevesebb van, ami anyagi okokra is visszavezethető.


kistucsok1
P1200358-1
kistucsok2
kistucsok4
Ez így nehezen összeegyeztethető lehet. Ti, hogy oldjátok meg?

Mivel mi egész évben nyitva tartó balatoni étterem vagyunk, alapvetően három pillér határozza meg a kínálatunkat. Egyrészt van egy állandó étlapunk, mely 365 napon át elérhető. Emellett pedig több szezonális ajánlattal kedveskedünk vendégeinknek, melyek 6 hetente újulnak meg, illetve hétvégi, napi ajánlataink is vannak, a frissen, aznap beszerzett alapanyagokra épülve. Ezzel a megközelítéssel az állandóan újat keresőknek vagy a megszokott ízekért betérő vendégeinknek is megfelelünk.

Mi a hosszú távú cél, milyen lenne az ideális világ?

Mindenképpen olyan, amelyben csak degusztációs menüket kínálnánk, abból is csak pár fajtát, hiszen, az ízek és aromák csak egy szépen megkomponált menüben jönnek ki igazán. Az étlapról válogatott fogások néha ezt nem tudják visszaadni. A séfek ezeket gondosan állítják össze, nem kímélve időt, energiát, hogy a legjobb íz kerüljön a vendég elé.
Ehhez persze az is kell, hogy a vendég elég nyitott legyen és hagyja, hogy a séf „vezesse” őt.


Ez nagy kreativitást igényel. Ti hogyan inspirálódtok, honnan merítitek az ötleteket?


Az egész csapat, jómagam és a séfünk (Jáhni László) is nagy örömmel vesz részt gasztró túrákon. Nagyon szeretjük a mediterrán régiót, ahonnan remek ötleteket tudunk meríteni, hiszen számtalan könnyű és ötletes fogás alkotja az nemzeti gasztronómiájukat. Mivel az alapanyagok meghatározóak, és mi a magyarból dolgozunk, ezért főleg a technológiát vesszük át. Ez az alap, ehhez adaptáljuk a receptet, hangoljuk a magyar alapanyagra.

Sokszor van, hogy együtt utazunk és fedezzük fel más nemzetek ízeit, de ha külön barangolunk, akkor is élménybeszámoló keretében osztjuk meg, hogy mit láttunk, kóstoltunk. Ezeket az ismereteket összegyúrva közösen kezdünk el kísérletezni és tesztelni új fogásokat. Ha mindenki tetszését elnyeri, felkerül az ajánlatok közé.

Balázsnak köszönjük a betekintést, még sok barangolást, sok új ízt és az ideális világ mielőbbi megvalósulását kívánjuk! Ősszegzésként pedig elmondhatjuk, hogy az állandó megújulás, a hagyományok megtartása mellett fogalommá varázsolta a Kistücsök éttermet, mindenkinek ajánljuk, hogy személyesen győződjön sokszínűségükről, profizmusukról.

Kistücsök étterem
8636 Balatonszemes
Bajcsy Zs. u. 25.
+ 36 84 360 133
+ 36 84 360 883
kistucsoketterem@t-online.hu

Nyitva tartás
H – V          11.00-23:00

A konyha nyitva tartása:
H – V          12.00-22:00
Dec. 24 -26     zárva