Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Az ünnepi lakoma három arca - Klasszikus, elegáns vagy színes?

Csempésszen ünnepi hangulatot a lakásába asztaldíszítési ötleteinkkel! Cikkünkben mindenki talál az ízléséhez passzoló dekorációs stílust. Mivel az ünnepi asztal terítése nem sokban tér el a hétköznapiétól, a díszítésre helyezzük a hangsúlyt. Bármilyen alkalomra is hív vendégeket, tippjeink között talál majd hasznosakat. Jó, ha tudja: a legjobb asztalokat mindig a kiegészítők dobják fel. Három stílust mutatunk be: a klasszikust, az elegánsat és a színeset.

1. A klasszikus asztal

Ha békebeli hangulatot akarunk teremteni, helyezzünk egyedi tárgyakat mindegyik teríték mellé: tobozt, piros szalvétát, gyertyát, esetleg szalaggal átkötött fahéjrudakat. Törekedjünk viszont az egyszerűségre: a legfontosabb, hogy ne zsúfoljuk tele az asztalt tárgyakkal. Ugyanakkor ne legyen túl puritán sem a díszítés. Legyen a vezérelv a karácsonyi egyszerűség, és akkor nem foghat mellé! A vendégek mindig megörülnek, ha felfedeznek egy-egy szép díszt, de nem jó, ha túlságosan elvonjuk a figyelmet magáról az étkezésről. Segít, ha az alapok nem hivalkodóak: válasszunk fehér abroszt és nem túl díszes étkészletet. A szobában elhelyezett koszorúk színei harmonizáljanak az asztali díszek színeivel. A fémes tárgyak jól mutatnak a hagyományosabb karácsonyi színekkel: a pirossal, a narancssárgával és a rozsdabarnával.


metro-asztaldiszites-klasszikus-1
metro-asztaldiszites-klasszikus-2
2. Az elegáns asztal

A következő lehetőség a modern és elegáns teríték. Ha alig várja, hogy elővegye az ezüst étkészletet, jó úton jár: ez az első lépés egy stílusos asztal felé. A téli tájra emlékeztető színvilág mindig elkápráztatja a vendégeket. Ha ezt korszerű formában szeretné megvalósítani, kizárólag fehér tányérokat és edényeket használjon. Egyszínű szalvétát vegyen elő, de dobja fel őket egy-egy bogánccsal vagy fenyőgallyal. Ha van pezsgősvödre, díszként is felhasználhatja: tegyen bele jégkását és karácsonyi rózsát. Ugyanennek az olcsóbb verziója egy alaposan megtisztított cink kaspó – a célra ezek is tökéletesen megfelelnek, sőt talán még elbűvölőbbek. Játsszon el a különböző méretű tobozokkal. Szórja le őket csillámporral, és használja névkártya-tartónak! A vacsora végén kis ajándékként a vendégeknek is adhatja őket. Sok száz forma és szín közül válogathat. Ha dekorációt vásárol, mindig a kiegészítők legyenek a lista elején, az abrosz pedig a végén. Semleges színű terítőt válasszon: fehéret, bézst, grézst vagy ekrüt, így az abrosz nem fogja elvonni a figyelmet a divatos kiegészítőktől. A sikkes, mégis visszafogott asztal nemcsak meglepi majd a vendégeket, de talán meghozza a kedvüket, hogy otthon maguk is kipróbálják. Igen, jól érzik: tényleg nyakunkon a karácsony.

metro-asztaldiszites-elegans-1
metro-asztaldiszites-elegans-2
3. A színes asztal

Engedje szabadjára a képzeletét: az asztalterítésben nincsenek szabályok. Hagyja figyelmen kívül az unalomig ismert színösszeállításokat, és alkosson kreatív kombinációkat. Legyen kiszámíthatatlan! Dobja fel az ünnepi terítéket bátor rózsaszínnel, eklektikus kékkel, buja zölddel, élénk lilával, és garantáljuk, hogy mindenki kétszer szed majd. Halmozza egymásra a tányérokat, és kösse át őket egy szalaggal. Tegye az asztal közepére, így vendégeinek az lesz a benyomása, hogy egy önkiszolgáló, laza partira érkeztek. Minden megengedett, ami szokatlan és izgalmas. Díszes masnikkal átkötött porcelán süteményes tálak, játékos karácsonyi díszek: csengettyűk, üveggömbök – mindez garantálja majd az ünnepi hangulatot. Fújja le a tobozokat különböző színű festékekkel, és halmozza őket egy kétemeletes süteményes állványra. Kombinálja régi kristálypoharait minimalista vizespoharakkal, és tegyen ki különböző színű, formájú és méretű gyertyákat. Ne törődjön azokkal, akik óva intik az újításoktól. Ragaszkodjon az elképzeléseihez, és kísérletezzen nyugodtan. Sem önnek, sem a vendégeinek nincs veszítenivalója. Sőt talán még meg is kérdezik majd, honnan szerezte ezt a sok menő tárgyat. Ez nem pusztán bók: szorosabbá fűzi a kapcsolatot a vendéglátó és a vendég között. Tegye egyedivé a fehér abroszt színes és élénk kiegészítőkkel, akár néhány olyannal is, ami már túllép egy határt. Így még egy unalmas fehér abrosz is új életre kelhet.

metro-asztaldiszites-szines-3
metro-asztaldiszites-szines-1