Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Terítéken a vad ízek

Kulináris élvezet egyenesen az erdőből: ha intenzív ízekre, zamatos hússzele­tek­re vadászunk, akkor egyértelműen a vaddisznó az igazi befutó. Elsősorban az ősz és a tél a szezonja a kiadós, ínycsiklandó vaddisznó sülteknek, pörkölteknek, és mindegyik garantált bombasiker az étlapokon.

A házi sertés elődjét már évszázadok óta vadásszák és fogyasztják. A faj­tiszta vaddisznó, csak Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos. A más országokban — Havaitól Ausztráliáig — élő „vadak” inkább a házi sertés természetbe visszatért leszármazottai vagy keresztezett egyedek. Ezek húsa vilá­gosabb, zsírosabb és az íze sem olyan jó, mint az „igazi” vaddisznóé. A vaddisznók kedvelt élőhelye a sűrű erdő, ahol falkákban élnek. Orrukkal a földet túrva keresik táplálékukat, gyökereket, gombákat, makkot, de férgeket, kukacokat, illetve kukoricát és burgonyát is szívesen fogyasztanak. Mivel mindenevők, ezért könnyen alkalmazkodnak a különböző környezeti körülményekhez. Ezek a fekete-barna csíkos szőrű, vastag bundájú állatok leginkább Európa mérsékelt éghajlati övezetében érzik otthon magukat. Melegebb területeken mind a szőrzetük, mind a bőr alatti zsírrétegük vékonyabb. A hím vaddisznók akár 300, a nőstények 150kg-osra is megnőhetnek.

Vaddisznó malac:
porhanyós csábítás

Az egy év körüli fiatal vaddisznót különösen kedvelik a szakácsok és a vadételek szerelmesei. A fiatal példányok húsa különösen porhanyós és tökéletesen illik sütéshez, vagy grillezéshez. Amikor előkészítjük a fiatal állat nagyobb darabjait, a vékony zsírréteget nyugodtan a húson hagyhatjuk, viszont az idősebb vaddisznó esetében ezt érdemes eltávolítani. Az idősebb példányok húsa leginkább dinszteléshez és pástétomok készítéséhez kiváló.

Az igazán ínyencek csak a szép piros, sötétpiros színű húst értékelik. A vaddisznó húsa keményebb, soványabb és sokkal ízletesebb, mint a házi sertés húsa. Ugyanakkor több zsírt tartalmaz, mint más vad, pl. a szarvas. Ezért olyan szaftos a húsa, és valószínűleg ezért nem szárad ki olyan könnyen.

 

 
vaddisznó kép

A friss vaddisznóhúst három napig lehet hűtőben, 7°C körüli hőmérsékleten tárolni. Le is lehet fagyasztani, mélyhűtőben hat hónapig eltartható. Ez esetben minden látható zsírt óvatosan el kell távolítani, hogy meggátoljuk az avasodást.