Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Szarvasgomba - Csábítás feketén-fehéren

Íze a legbensőnkbe hatol, illata pedig minden ínyencet levesz a lábáról. A világ legértékesebb gombája, a szarvasgomba a legegyszerűbb alapanyagokból is kulináris mesterműveket varázsol.

Fél méterrel a föld alatt, meszes talajban, tölgyfák gyökerei között alakul ki az összehasonlíthatatlan illatú és ízű szarvasgomba. Érdekes módon máig nem sikerült megfejteni, pontosan milyen élőhelyen érzi magát a legjobban, ezért kevés helyen és kis mennyiségben tudják csak termeszteni. Leggyakrabban kutyák segítségével kutatják fel a szarvasgombát. Korábban sertéseket használtak erre a célra, de a kutya előnye, a sertéssel szemben, nem akarja megenni a meglelt gombát.

Mintegy 70-féle szarvasgombafaj él a világon, ezek közül hármat használnak fel étkezési célra. A legismertebb talán a Périgord környékéről származó, fekete színű francia szarvasgomba. Nem szabad összekeverni az ugyancsak fekete nyári szarvasgombával, ami elsősorban Dél- és Délkelet-Európában terem. Az olaszországi Piemontban honos a különösen ritka fehér szarvasgomba. Illata rendkívül összetett, íze enyhén csípős. A fekete szarvasgombáé inkább édeskés, és földes jegyek vannak benne, viszont intenzívebb, míg a fehér szarvasgombáé visszafogottabb, kevésbé tolakodó. A fehér szarvasgomba szezonja októbertől december végéig, a feketéé márciusig tart.

Intenzív ízének köszönhetően a szarvasgomba felhasználása egyszerű. Elég vékonyra reszelni, és máris tehetjük tésztákba, burgonyás és tojásos ételekbe. Kiválóan illik halakhoz és szárnyasokhoz is. Klasszikusnak számít az olívaolajjal, fokhagymával, sóval és borssal készülő szarvasgombamártás. A fehér szarvasgombát mindig nyersen fogyasztjuk, máskülönben elveszíti egyedi ízét. A feketét főzhetjük is, de csak rövid ideig és alacsony hőfokon.

Tipp:
Miután leszedtük, gyorsan el kell fogyasztani a szarvasgombát: 4 °C-ra hűtve legfeljebb egy hétig őrzi meg a minőségét. A fekete változat kissé tovább áll el, mint a fehér.

metro-szarvasgomba-940