Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Nemes és ízletes

A vadászat egykor hercegek és királyok kiváltsága volt, és csak a nemesség asztalára került szarvas- és az őzhús. A modern konyhában fontos szerepet játszanak a nagyvadak, elsősorban a combjuk és a lapockájuk.

metro-szarvas-es-oz-02
metro-szarvas-es-oz-05
Comb: A szarvas és az őz egyik legértékesebb része a comb. Rendkívül sovány hús, a legjobb feldolgozási módja, ha tepsiben fűszerekkel tepsiben, és némi folyadékkal, alacsony tűzön barnára sütjük.

A szarvasfélék combja elsőrangú alapanyag, remek pörköltet is készíthetünk belőle, de steaknek is kiváló. Mindig a rostokra merőlegesen vágjuk el a húst, hogy a nedvek a húsban maradjanak sütés közben, és ne legyen túl kemény a steak. Az omlós, sovány, sötét őz- és szarvashúst pácolás nélkül is nyugodtan megsüthetjük. A kívül ropogós, belül rózsaszín steakek a szemnek és a szájnak is maradandó élményt nyújtanak.

Ha biztos akar lenni benne, hogy a szarvassteak szaftos, ízletes és formás lesz, próbálja ki a következő különleges módszert: szórjon a húsra durvára őrölt borsot, az oldalához pedig erősítsen baconszeleteket konyhai zsineggel erősítsen baconszeleteket. A steak és a bacon közé tegyen friss zöldfűszereket.


Lapocka: A bárányhoz hasonlóan a szarvas és az őz lapockája is kiváló, szaftos hús. Kicsontozva és lehártyázva remek ragut készíthetünk belőle (ahogy a nyakból és a szegyből is), de zöldségekből és zöldfűszerekből álló töltelékkel is feldobhatjuk. Mivel a márványos őz- és szarvaslapocka hosszú hőkezelést kíván, süthetjük, vagy pörköltként is feldolgozhatjuk.

Ha töltött húst készítünk belőle, rajtunk áll, hogy a töltelék összetételével kiemelni akarjuk a vad ízét, vagy kontrasztot állítunk vele szemben. Számos alapanyagot tehetünk a töltelékbe. A hagyma, a gomba és a fűszerek jó kiindulópont, a sütőtök az íz mellett élénk színt is kölcsönöz neki, a gesztenye karácsonyi hangulatot áraszt, az alma pedig gyümölcsös jegyeket csempész a fogásba. Amikor a tölteléket a húsra tesszük, hagyjunk szabadon egy sávot a szélein, hogy ne folyjon ki, amikor feltekerjük a húst. Érdemes konyhai zsineggel összekötni a felgöngyölt húst, így biztosan nem fog szétcsúszni sütés közben. A húsnál nyolcszor-tízszer hosszabb zsineget érdemes használni, és nem túl szorosra kötni, mivel a hús térfogata sütés közben kicsit kitágul.


metro-szarvas-es-oz-03
metro-szarvas-es-oz-04
metro-szarvas-es-oz-01