Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

A tenger és a szárazföld kincsei

A hús és a hal igenis jól megy egymáshoz – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a surf & turf néven elhíresült amerikai különlegesség, mely a steak és a homár párosításával két közkedvelt ételt kombinál. Hogy mennyire lesz jó, az a két összetevő minőségén múlik.

A tipikusan amerikai étel ötlete egy nyugati parti étteremtulajdonos fejéből pattant ki az 1960-as évek végén. Egyszerűen csak kombinálta az étlapján szereplő két legdrágább fogást, és előrukkolt a surf & turf elnevezéssel.

A név önmagáért beszél: az első tagja a tengerre utal (szörfözés), a második a szárazföldre (gyep), hiszen ez a fogás a tenger gyümölcseit kombinálja a szárazföld kincseivel. Amerikában bőséges adagban tálalják: jókora, 300 grammos steaket szolgálnak fel egy fél homár társaságában.  A klasszikus hátszínsteak és homár kombinációján felül az idő múlásával más hal-hús párosítások is kialakultak. A homár helyét egyre gyakrabban veszi át a steak szaftjában kisütött garnéla. A grillrajongók sokszor együtt sütik meg faszénena steaket és a garnélát, hogy mindkettőnek füstös íze legyen. Akik hűségesek akarnak maradni az eredeti koncepcióhoz, legalább marhafartőt vagy még értékesebb húst süssenek ki. Ausztráliában különösen népszerű a surf & turf. A keleti parton, a Nagy-Korallzátony környékén „reef&beef” (korall és marhahús) néven fut, és ugyancsak a steaket párosítja a tenger gyümölcseivel. Vannak, akik még szabadabban értelmezik az eredeti receptet, és pulykát kombinálnak kagylóval, vagy sertésszüzetkirályrákkal.


metro-surf-turf-09
metro-surf-turf-07
metro-surf-turf-12
A steak
A klasszikus surf & turf alapja a tipikus amerikai marhasteak. Enyhén fűszerezik, hogy a hús természetes íze domináljon. Durvára őrölt borssal díszítik, és fűszeres vajjal tálalják. A legjobb steak – mely méltó párja a homárnak – omlós hátszínből vagy bélszínből készül. Bármilyen húst is sütünk, alapszabály, hogy szobahőmérsékletű legyen, vagyis jó előre vegyük ki a hűtőből.

Elkészítése
Miután megpirítjuk, hagyjuk a serpenyőben a steaket, amíg el nem éri a kívánt készültségi fokot (a rare-től a jól átsültig),vagy pedig tekerjük fóliába, és sütőben süssük meg ízlés szerint. A végén fűszerezzük. Grillen is megsüthetjük a húst. Tálalás előtt hagyjuk pihenni, hogy kiegyenlítődjön a nedvek eloszlása a húsban.

metro-surf-turf-03
metro-surf-turf-10
metro-surf-turf-04
A homár
A homárt, különösen az Atlanti-óceán északi részéből származó példányokat, az egész világon csemegeként tartják számon. Kevés olyan alapanyag van, amelyiknél a frissesség kritikusabb, mint az élő homár esetében, fogságban ugyanis az állat nem vesz magához táplálékot. Minél tovább tárolják a kifogás után, annál gyengébb lesz a hús minősége.

Elkészítése

Először is alaposan mossuk meg a homárt, de az ollóit összefogó gumit csak a főzés után vágjuk el. Öt liter főzővízhez adjunk 100 gramm sót és 1 teáskanálnyi római köményt. Amikor a víz forrni kezd, tegyük bele a homárt, és ismét forraljuk fel a vizet. Egy 500 és 600 gramm közötti állatnak 20 perc főzésre van szüksége, ezen felül minden 100 gramm esetében további öt percet számoljunk. Addig főzzük a homárt, amíg eredeti sötét kitinpáncélja teljesen vörössé nem válik.


metro-surf-turf-01
metro-surf-turf-02