Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Süllő - az őszi menük sztárja

Néhány országban a süllő mindig is igen népszerű volt, másutt csak nemrég vívta ki méltó helyét az étlapokon. Jó oka van annak, hogy a hal-rajongók és szakácsok körében ilyen jelentős népszerűségre tett szert: ennek az ízletes, könnyen elkészíthető édesvízi halnak számos lenyűgöző tulajdonsága van, amiért könnyű beleszeretni.

Erős, élesszemű ragadozó
A süllő a sügérfélék családjába tartozik. Megtalálható Európa lassú folyású folyóiban, tavaiban, illetve a Balti-tenger és az Ijsselmeer alacsony sótartalmú vizeiben. Átlagosan fél méter hosszúra nőnek, de a nagyobb példányok között akadnak egy méternél hosszabbak is. Ragadozó hal — azonban nem túl nagy a szája, így kisebb halakkal kell beérnie. Éles-szemű, homályos, vagy sötét vízben is meglehetősen jól lát, ami elengedhetetlen az eredményes vadászathoz. A süllő sok mindenben hasonlít a csukához – kivéve, hogy robosztusabb: a süllő könynyen megtalálható az ember által átalakított folyó rendszerekben is, míg a csuka egyre kevesebb ívási helyet talál, inkább halfarmokon tenyésztik. Az egyetlen dolog, amire igényesebb az a vízminőség: a nagyon magas oxigéntartalmú vizeket szereti.

metro-sullo-oszi-menu-cikkek-460x-01
metro-sullo-oszi-menu-cikkek-460x-02
Egész vagy filézett, friss vagy fagyasztott
A fehér, sovány húsú süllő (alig 1g zsír van 100g-ban) íze nagyon hasonlít a csukához, textúrája azonban eltérő. A METRO különböző kiszerelésben kínálja a süllőt, az egykilóstól, a hatkilós változatig. Az egész halak (főleg a kisebb példányok) elsősorban töltve, vagy só kéregben megpárolva, illetve sütve a legkiválóbbak. Nagy népszerűségnek örvend a felhasználásra kész filé: először is, ezek láthatóan csont nélküliek, másodszor egy filé éppen ideális mennyiség egy adagnak. A süllő esetében még a top séfeknek sincs ellenvetése a fagyasztott változat ellen. Bármilyen módon is készítjük, az élvezet garantált.

Egy klasszikus a Dunában

A süllő hagyományosan az osztrákok és a magyarok kedvenc hala, nem véletlen hát, hogy e két Duna menti ország bővelkedik a süllő-receptekben. Mindemellett ez a remek hal a népszerűségi skálán is feljebb került az elmúlt években. Ennek az egyik oka, hogy nem bonyolult elkészíteni; gyakorlat nélkül is nagyon könnyen készíthető süllő filé, ami olyan ízletes fogás lehet, amit vendégei imádni fognak. A másik, amiért nagyra értékelik a süllőt, az az omlós és ízletes húsa – nem ok nélkül ez a kedvenc édesvízi hala sok hal-rajon­gónak és méltán számít csodának a halételek között.