Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Különleges lencsék

Régóta ismerjük, de hosszú ideig nem becsültük meg, most viszont újra kezd divatba jönni a lencse. Miután hosszú évekig nem túl eredeti levesekbe és főzelékekbe száműztük, most a csúcsgasztronómia csillagaként tér vissza az alábecsült hüvelyes. A lencse vonzó küllemének, kiváló ízének és számos felhasználási módjának köszönheti újrafelfedezését.

metro-kulonleges-lencsek-01
Piros, sárga, fehér, fekete, zöld, rózsaszín, narancssárga, barna – kevés alapanyag van, ami több természetes színváltozatban áll rendelkezésre, mint a lencse. A mostani lencsedivat alaptörvénye: minél kisebb, annál jobb! Míg az egyszerű, otthoni fogásokban a nagy barna lencse terjedt el, a top éttermek konyháin a kisebb változatok a legkeresettebbek.

Az ínyencek és a séfek körében is a beluga lencse a legnépszerűbb, amely a beluga kaviárhoz való hasonlatosságának köszönheti a nevét. Ez a lencsefajta nemcsak formájában és méretében hajaz a névrokonára, de a színe is éppúgy szürkésfekete, mint a halikráé. További hasonlóság, hogy a hozzáértők szerint ez a világ legdrágább, egyben legjobb lencséje.


Fontos információ a lencsével kapcsolatban, hogy a héja tartalmazza az íz- és tápanyagok nagy részét, és értelemszerűen a szemek is csak akkor maradnak egészben, ha nem válik le róluk a héj. Ennek veszélye akkor áll fenn, ha túlfőzzük. Az eleve héj nélküli – sárga, piros és fehér – lencsefajták ellenben mindenképp szétfoszlanak, és puha péppé állnak össze.


metro-kulonleges-lencsek-02
metro-kulonleges-lencsek-04

A legdivatosabb lencsefajták

  • Beluga lencse vagy kaviárlencse: fekete, fényes, nagyon apró, különleges ízű, származási helye Kanada
  • Champagne-i vagy château lencse: színe a világosbarnától a vörösesbarnáig terjed, intenzív ízű, származási helye Champagne, Franciaország
  • Hegyi lencse: barna, visszafogott ízű, kemény, származási helye Umbria, Olaszország
  • Puy-i lencse: színe a sötétzöldtől a barnás zöldig terjed, gyakran fekete pöttyökkel, kemény, diós ízű, származási helye Auvergne, Franciaország
Világsláger
A lencsefajták változatossága számtalan fogás kialakulását biztosította. Különösen sok hagyományos receptet találunk Indiában, ahol főleg héjazott fehér lencséből főznek. Pépessé főzik, és erőteljesen fűszerezik, így születik egyik alapételük, a dál. A lencse alapú sambar szósz főleg Dél-Indiában népszerű, ahol idlivel, egyfajta gőzölt lencsés-rizses péksüteménnyel fogyasztják. A papadam nevű ropogós, lapos lencselepény pedig a legnépszerűbb köret az egész szubkontinensen.

Akik autentikus afrikai vagy keleti ízekre vágynak, ugyancsak bátran nyúlhatnak a lencséhez. Nemcsak dekoratívak, de gyorsan elkészíthetők is. A kelet-ázsiai konyhákban gyakoriak a csípős fűszerezésű lencsepürék. Természetesen Európában is fogyasztanak lencsét: délen hagymával, fokhagymával és olívaolajjal, északon gyakran főzelékként kolbászfeltéttel.

A kreatívabb szakácsoknak érdemes kipróbálniuk ezeket a régi recepteket, sőt akár módosíthatják is őket saját ízlésük szerint. Egyre többen fedezik fel például a lencse és a hal íze közötti érdekes összhangot, pedig a hüvelyeseket korábban inkább a szárazföldi állatok húsához szolgálták fel. Ahogy minden alapanyaggal, a lencsével is érdemes szokatlan kombinációkban kísérletezni. Jó példa erre a fahéjas vagy a vaníliás lencse – mindkettőnek meglepően jó íze van.


metro-kulonleges-lencsek-og

Változó ízek
A lencse ízét nemcsak a fajtája határozza meg, főzés közben magunk is alakíthatjuk. Ha például különböző fűszereket teszünk a főzővízbe, a lencse magába szívja ezek ízét – a héjától megfosztott lencse értelemszerűen még jobban, mint a héjas. Próbálkozhatunk fokhagymával, csilipaprikával, mustármaggal, babérlevéllel, majoránnával, rozmaringgal vagy épp kakukkfűvel is. Ugyanezzel a módszerrel a hüvelyesek emésztését is megkönnyíthetjük, e célra a köménymag, az édeskömény, a csombord és a koriander a legjobb választás.

Áztassuk? Nem feltétlenül

A hagyományos bölcsesség szerint főzés előtt be kell áztatni a lencsét, mivel kiszárítva árusítják. Ez azonban csak részben igaz. A különleges, kisebb szemű lencsét többnyire nem kell beáztatni, e nélkül is kevesebb mint fél óra alatt megfő. A héjazott lencsét egyáltalán ne áztassuk, mivel szétesne a vízben. Folyó hideg víz alatt viszont mindig mossunk meg mindenfajta lencsét.


Tipp A lencsejus kiváló kísérője a kiadós húsételeknek. Ízletes hegyi lencsét főzünk erős marhaalaplében, egészen addig, amíg a folyadék el nem fő, és az íze be nem ivódik a lencsébe. Ezután a vizuális hatás kedvéért hozzáadunk néhány rövidebb ideig főzött lencsét is.