Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Kristálytiszta fantázia

A tél varázsa a terített asztalt is a hatalmába keríti. A jégből készített csillogó dekorációk megismételhetetlen hangulatot teremtenek az ünnephez. Megfelelő eszközökkel és elég kitartással ön is megcsinálhatja kicsiben azt, amit a jégbárokban és -szállodákban lát. Lepje meg vendégeit egyedi jégdíszekkel!

A jég megformálásában rejlő végtelen lehetőségek már 1740-ben felcsillantak egy Szentpéterváron felépített elkápráztató jégpalota képében. Hatalmas, természetes jégtömbökből faragták ki Anna Ivanova cárnő tiszteletére, aki fényűző fogadásokat rendezett benne. Az átlátszó, hideg jég azóta számtalanszor inspirálta a kreatív elméket. A jégfaragók ma már az Egyesült Államoktól Skandinávián és Kelet-Európán át Kínáig versenyeken mérik össze a tudásukat. Lenyűgöző jégszobrokat, sőt egész épületeket faragnak ki jégből. Kézi és motoros fűrészekkel, kalapácsokkal és reszelőkkel esnek neki a hatalmas jégtömböknek, hogy bonyolult formákat alakítsanak ki belőlük. Az alkotások a megfelelő megvilágításban mutatják a legszebb arcukat.

Átlátszó szépségek
A jégkreációk jó ideje a gasztronómiában is fontos szerepet töltenek be. Különösen Ázsiában díszítik jégszobrokkal a svédasztalokat és az ünnepi terítékeket. A szállodák fenséges hattyúkkal, elegáns oszlopokkal, delfinekkel és más motívumokkal dobják fel fogadásaik hangulatát. A jég iránti rajongás a jégszállókban csúcsosodik ki, ahol a vendégek alaposan bebugyolálva töltik az éjszakát a fagypont alatti szobákban. Az egyik első jégszálló 1989-ben épült Jukkasjärviben, egy sarkkörön túli svédországi városban, ami azóta is működik, és várja a vendégeket december közepétől áprilisig. A melegebb vidékeken a jégbárok jöttek divatba, ahol a bútorok, a poharak és természetesen a dekorációk és jégből készülnek, a vendégek vastag kabátot, prémes csizmát és kesztyűt húznak, mielőtt hozzálátnak a jól behűtött italaik elfogyasztásához.

metro-jegdiszek-01
metro-jegdiszek-02
Hideg a legjobb formában
Ha azt szeretné, hogy saját asztalánál is végigfusson a hátán a hideg, viszonylag egyszerűen elérheti. Sokféle előre gyártott, műanyagból vagy szilikonból készült jégforma kapható, amelyekkel otthonában is könnyen készíthet jéglámpást, hattyút vagy más motívumokat. Ha tiszta és átlátszó kreációkat szeretne, használjon desztillált vizet. Miután a formákat feltöltötte vízzel, minél kevesebbet mozgassa, hogy ne alakulhassanak ki benne légbuborékok. Ha csapvizet használ, változatos kristályszerkezetek alakulnak ki a jégben, aminek szintén megvan a maga bája. Az alapszabály, hogy ne töltse tele a jégformát, mivel a víz térfogata fagyás során kitágul.

Míg az állatot vagy szívet formázó jégszobrok önmagukban is dekoratívak, a jéglámpásokat és üvegeket érdemes színesíteni. Természetes anyagokat, például gallyakat, leveleket, fűszálakat, virágokat, bogáncsokat, bogyókat vagy akár fűszernövényeket könnyedén belefagyaszthatunk a jégbe. Bármilyen szépek is lettek jégkreációnk, amint hőhatás éri őket, elkezdenek olvadni, ezért mindig olyan helyre tegyük őket, ahol fel tudjuk fogni a vizet.

TUDTA?
Az ázsiaiak jégművészet iránti rajongása Harbin városában mutatkozik meg a leglátványosabb formában: telente ez az északkelet-kínai metropolisz a jég és a hó városává változik. Híres műalkotások és épületek másait faragják ki jégből, a kínai Nagy Falról például 1000 méter hosszú jégszobor készült. Annak ellenére is turisták tömege érkezik a városba a jégfesztiválra, hogy a téli éjszakákon gyakran -40°C-ra süllyed a hőmérséklet.