Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Koronázza meg az élményt!

Egy gyümölcsből készített desszert könnyed és színes záróakkordja lehet egy gondosan megkomponált menünek, ráadásul elkészítésével megcsillogtathatjuk konyhai tudásunkat, és új köntösbe öltöztethetjük a jól bevált klasszikusokat.

Az édességek a világ valamennyi kultúrájában komoly hagyományokra tekintenek vissza. Csak a 19. században kerültek az étkezések végére, korábban a többi étellel együtt szolgálták fel őket. Sok ázsiai és afrikai országban ma is egyszerre teszik az asztalra az összes fogást. Talán ennek köszönhető, hogy az édességek arrafelé könnyedebbek, mint Nyugat- és Kelet-Európában, Észak- és Dél-Amerikában, ahol elterjedtebbek a nehezebb desszertek.

Az édesség különösen egy kiadós, gazdag étkezés végén esik jól. A gyümölcsök mindig is főszerepet játszottak a desszertkészítésben: gazdag íz- és színviláguk tartalmasabbá teszi a tejre és tojásra épülő süteménypalettát. Emellett szépen mutatnak és sokoldalúak: felhasználhatók salátákban, kompótokban, sörbetekben, hideg gyümölcslevesekben és kis tortácskákban. Télen elsősorban déli gyümölcsöket használhatunk, de fagyasztva a nyári gyümölcsök is egész évben elérhetők.

Klasszikusok új formában
A gyümölcsök változatossága ideális alapot teremt a kísérletezéshez. Izgalmas eredményekhez vezethet a desszertkészítésben az ellentétek – hideg és meleg, puha és ropogós, édes és savanyú – párosítása. A tapasztaltabb szakácsok számára érdekes kihívás a jól bevált és népszerű desszertslágerek ötletes továbbgondolása. A puha krém és a ropogós piskóta kombinációjára épülő olasz tiramisu például egészen új oldaláról mutatkozhat meg, ha málnát is adunk hozzá. A francia crème brûlée pedig kellemes meglepetést tartogat, ha a ropogós karamell alatt gránátalmakrémet találunk.

Édes téli csemege: gránátalma
A legnagyobb gránátalma-termelő országok között van India, Törökország, az Egyesült Államok, Spanyolország és Egyiptom. A legnépszerűbb fajta a California Wonderful, amelyet a névadó Kaliforniában, illetve Egyiptomban termesztenek. Októbertől januárig van szezonja, élénkpiros a színe, és grapefruit méretűre is képes megnőni. Ugyancsak Egyiptomból származik az édes Manfalouty fajta, amelynek héja rózsaszín, húsa sötétvörös. A legelterjedtebb változat azonban a törökországi Hicaz. A gyümölcs héja piros, sárga, zöld és fehér is lehet, átmérője általában 5-15 centiméter. A gránátalmát érés után szüretelik, és vastag, kemény héjának köszönhetően tovább megőrzi a szavatosságát, mint a többi gyümölcs. Hűtve akár hónapokig is eltartható.

Harmonikus páros: gyümölcs és csokoládé

Kevés alapanyag dobogtatja meg jobban az édesszájúak szívét, mint a csokoládé. Többféle színben, állagban és formában is megjelenik a desszertekben, és harmonikus kombinációt alkot sok gyümölccsel. Íme három példa a csokoládé és a gyümölcs párosítására: ropogós brownie cseresznyepálinkás tejszínnel, csokoládémousse kiwitortácskával, kókuszos csokoládémousse.

metro-gyumolcsos-desszertek05
metro-gyumolcsos-desszertek08
metro-gyumolcsos-desszertek01
Tipp: A gyümölcsök és gyümölcskrémek a desszertek díszítésére is alkalmasak. A különböző színű gyümölcskrémek sokféle sütemény alapját képezhetik. Csipeszekkel, koktélpálcikákkal és némi képzelőerővel olyan gyönyörű desszertkölteményeket hozhatunk létre, amelyeket kár megenni.