Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Induljon édesen a nap!

A friss gyümölcs ízét és illatát őrizheti meg egy üvegbe zárva, ha úgy dönt, hogy belevág a lekvárfőzésbe. Akár a reggeliző asztalon, akár süteménybe sütve használja fel, a dzsemek és gyümölcsízek egész évben visszaidézik a nyár hangulatát.

Legyen kreatív akkor is, amikor gyümölcsöt tesz el! Fűszerekkel (például vaníliával és kakukkfűvel), magvakkal (mondjuk dióval vagy mandulával, de akár pikáns fenyőhajtással) is gazdagíthatja a gyümölcs alapízét. Jó kiegészítője a lekvároknak a whisky, a sherry és a vörösbor is, de figyeljünk rá, hogy az italt csak főzés után töltsük az edénybe, különben elpárolog. Divatosak az édeset a csípőssel kombináló kreációk is: a gyömbér, a chili, a vöröshagyma, a torma és a paprika is izgalmas párosítást alkot a naranccsal, a bogyós gyümölcsökkel, a lime-mal és a cseresznyével.

Befőzőcukorral gyorsan és biztosan
Sohasem volt annyira könnyű friss gyümölcsöt vagy gyümölcslevet eltenni, mint ma a befőzőcukor használatával. Ez a termék a cukor mellett tartalmaz pektint is – ez az anyag felel a zselésedésért –, valamint némi citromsavat vagy borkősavat. Többféle befőzőcukor is kapható attól függően, hogy milyen arányban kell keverni a gyümölccsel. Az 1:1-es változatnál egy kiló gyümölcshöz egy kiló befőzőcukor, a 2:1-esnél egy kiló gyümölcshöz fél kiló befőzőcukor, a 3:1-esnél másfél kiló gyümölcshöz fél kiló befőzőcukor szükséges. E termékek használatával a lekvár gyümölcsösebb ízű és kevésbé édes lesz, ami különösen a cukorbetegségben szenvedőknek előnyös. Fontos: mindig kövessük a csomagoláson szereplő utasításokat!

metro-induljon-edesen-a-nap-01
A gyors befőzés titka a gondos előkészítés
Mossuk meg, majd ha szükséges, hámozzuk meg és magozzuk ki a gyümölcsöt, és már készen is állunk a befőzésre. Akik darabosan szeretik a lekvárt, aprítsák fel a gyümölcsöt, akik folyósabban, pürésítsék. Ezután két-három óráig hagyjuk összeállni a cukrot a gyümölccsel, mielőtt feltesszük főni. Használjunk nagy edényt, és csak félig töltsük meg, mivel sok hab képződhet a főzés közben. Érdemes folyamatosan rajta tartani a szemünket, és gyakran kavargatni.

Zselépróba:  az igazság pillanata

A főzési idő vége felé végezzük el a zselépróbát: tegyünk egy kanálnyi lekvárt egy hideg tányérra. Ha pár másodpercen belül megdermed, elkészültünk a lekvárral. Ha gyümölcsízt készítünk, úgy végezzük el a próbát, hogy néhány cseppnyit üvegbe csöppentünk, és hideg vizet öntünk rá. Ha az íz egyben marad, és a víz aljára süllyed, készen vagyunk. Ha nem akar megdermedni a lekvár vagy az íz, akkor adjunk hozzá egy kis citromlevet vagy cukor-pektin keveréket.
Mielőtt üvegbe töltjük, fölözzük le a habot a lekvár tetejéről. Ezután töltsük a még forró lekvárt befőttes üvegekbe csaknem a tetejéig, és zárjuk le szorosan. A csavaros tetejű üvegek a legjobbak, de ne legyenek túl nagyok, mivel a kisebb üvegekben gyorsabban megdermed a lekvár.


metro-induljon-edesen-a-nap-02
Gálicz István tippje: A receptekben megadott súlyok a már előkészített gyümölcsre vonatkoznak, ezért mindig hámozás és magozás után mérjük le, hogy megfelelő legyen a gyümölcs és a cukor aránya.