Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Főzés csokoládéval – Nem mindennapi menü 3 lépésben

Amikor csokoládéról van szó, ugye automatikusan valami édesre gondol?
Lepje meg vendégeit, tálalja a csokoládét teljesen új köntösben!
Mert a csokoládé sokkal több annál, mint egy egyszerű desszert a menüsor végén. Fedezze fel a különféle csokoládék színes ízvilágát – ha lehet, egy teljes csokoládés menü segítségével.

Ahhoz, hogy a csokoládéból tápláló ételt készítsünk, érdemes visszanyúlni e kakaó-specialitás történelmi gyökeréig. Több száz évvel ezelőtt az aztékok készítették a „xocolatl”-ot vagy más néven „keserű vizet”, az első, kakaóbabból készült, csípős chilivel ízesített italt. Nem sokkal később az édes változat is megjelent, majd a 19. századtól már táblás csokoládét lehetett kapni. Manapság a chilivel, borssal, vagy gyömbérrel ízesített csokoládék reneszánszát éljük, újra felfedeztük a kakaó és az erőteljes fűszeres aromák közti harmóniát.

metro-fozes-csokival-cikk-og
Trópusi ízmámor
A csokoládé szárított és fermentált kakaóbabból készül. A kakaófa a déli szélesség 23° és az északi szélesség 23° közötti trópusi országokban (mint Costa Rica, Peru, Indonézia, Ghána, vagy Elefántcsontpart) te­rem. A legkiválóbb, legkülönlege­sebb csokoládék főleg Criollo, Trinitario és Nacional kakaóból készülnek.

Egyetlen csokoládé majdnem 600 féle ízt tartalmazhat. Alapvetően három féle csokoládét különböztetünk meg:

Étcsokoládé: rendkívül magas kakaó tartalommal rendelkezik (a félédes csokoládé kb.55%, a keserű csokoládé 70-90%).

Tejcsokoládé: sok benne a tejpor és cukor és csupán 22-49% kakaót tartalmaz. Puhább és édesebb, mint az étcsokoládé
Fehér csokoládé: egyáltalán nem tartalmaz kakaót. Legalább 20 százalékban kakaóvajból, illetve tejzsírból és cukorból készül.

Csokoládé mint fűszer
A profi konyhaművészet séfjei különféle csokoládékat használnak exkluzív fogásaik ízesítéseként, de csak kis mennyi­ségben, az ízek fokozása érdekében.
A csokoládé szerepe, hogy kiemelje, nem pedig hogy elnyomja az ételek karizmatikus ízét. Csupán egy leheletnyi csokoládé csodákat tesz, finoman hangsú­lyozza az ízeket és különleges jelleggel ruházza fel az egyes fogásokat.

A siker kulcsa a minőségi csokoládé. Kiváló eredményt csak kiváló minőségű termékkel érhetünk el. Főzés közben nem szabad figyelmen kívül hagynunk a csokoládé hőérzékenységét sem, túl magas hőfokon nem lehet vele dolgozni. Általában a főzés végén adjuk az ételhez, így megőrzi csodálatos ízét. Aprítva, olvaszt­va, vagy akár kis csoki csipszek formájában, könnyen felhasználható a konyhában.

Vajon a hús, a hal és csokoládé hogyan passzol egymáshoz? A sötét, intenzív étcsokoládé leginkább az erősen fűszeres ételekhez illik, például, vadakhoz, vagy olyan vörös húsokhoz, mint a bárány. A tej- és fehér csokoládét inkább a szárnyasokhoz, halakhoz, vagy tenger gyümölcseihez használják. Persze, kivétel erősíti a szabályt alapon más kombinációk is léteznek – például a klasszikus mexikói mole poblano, ami egy csokoládés chiliszósz nagyon sötét csokoládéból, és gyakran pulykához vagy csirkéhez fogyasztják. Sokféle fűszer illik a csokoládéhoz; ánizs, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, cardamom, vanília, menta, gyömbér, és persze bors és chili.

Exkluzív A-tól Z-ig – A csokoládés fogás
Egy elegáns csokoládé-fűszerezés csodákra képes, legyen szó levesekről, salátaöntetekről, húsokról, halakról, tésztákról vagy süteményekről. Mutassa meg a vendégeinek, hogy a csokoládé milyen meglepetéseket rejteget – varázsoljon egy rendkívüli háromfogásos csokoládés menüt az ünnepi asztalra!