Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Fényűző lakoma, méltó befejezés

Miután vendégei jóllaktak, kínálja meg őket egy olyan itallal, ami méltóképp zárja le a fenséges fogásokat! Az igazán figyelmes vendéglátók nemcsak aperitifről, hanem az emésztést segítő digestifről is gondoskodnak.

Míg az aperitif növeli az étvágyat, és felkészít egy kiadós étkezésre, a digestif (franciául „emésztést segítő” ital) lezárja az étkezést, és az utolsó felvonását jelenti a kulináris élménynek. Számos, viszonylag magas alkoholtartalmú (30 vagy még több százalékos) röviditalból vált elterjedt digestif az évek során. Közöttük vannak különböző borpárlatok és törkölypárlatok, például a cognac és a grappa, valamint gyümölcspárlatok, úgymint a Calvados és a normandiai almapárlat.

A kifejezetten kiadós étkezések után sokan a tisztább italokat, például a vodkát, a skandináv akvavitet, a tequilát vagy a rakit preferálják. Nagy népszerűségnek örvendenek a digestifek között a különböző likőrök  ̶  édes és keserű változatban egyaránt. Különösen jót tesznek a gyomornak a gyógykeserűk, amelyek minden országban más és más gyógynövények keverékéből készülnek. Sikeresek a gyümölcsös frissességet kínáló citrom- és narancslikőrök is. Végül egy jó portói vagy érett whisky is méltó lezárása lehet egy fényűző lakomának.

Csábító koktélok

A tiszta röviditalok népszerű alternatívái a vacsora utáni koktélok. Többnyire édesebb, nehezebb koktélokat fogyasztanak ilyenkor, a klasszikus digestifekhez hasonlóan magas alkoholtartalommal. A koktélok még szélesebbre tárják azoknak az ízeknek a körét, amelyekkel megkoronázhatjuk az étkezést. Az emésztést segítő koktélok közé tartozik például a borpárlatból, csokoládélikőrből és tejszínből készülő Alexander, a borpárlatból és portóiból kevert Porto Flip, a kávélikőrből, ír krémlikőrből és narancslikőrből álló B52, a mentalikőrből, csokoládélikőrből és tejszínből összeállított Grasshopper, valamint a whisky és amaretto házasságából született Godfather.

01
02