Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Fedezze fel a homár rokonait

Akinek a konyhájában gyakran megfordulnak a tenger gyümölcsei, szinte biztosan találkozott már scampival és garnélával. A homár apró rokonai páratlan népszerűségnek örvendenek.

A Magyarországon általában olasz nevén (scampo, illetve többes számban scampi) emlegetett norvég homár vagy langoustine világszerte megihlette a szakácsokat. A homár kisebb és vékonyabb unokatestvére elsősorban az Atlanti-óceánban és az Északi-tengerben honos. A legfontosabb fogási területek Írország, Skócia, Izland, Anglia és Franciaország partjainál vannak. A norvég homár hosszú ollói gasztronómiai szempontból jelentéktelenek, törzsének húsát ellenben igazi csemegeként tartják számon. A kellemes, édeskés hús a legkifinomultabb ízlelőbimbójú ínyenceket is elkápráztatja. Ahogy a többi rákféle esetében, az ízt befolyásolja az állat élőhelye is: minél hidegebb vízből fogják ki, annál finomabb.

Mivel a scampi gyorsan megromlik, fontos, hogy frissen dolgozzák fel. Gyakran még a halászhajón meg is főzik. Akár friss, akár előfőzött scampit veszünk, számos fogást alkothatunk belőle a konyhában. Felszolgálhatjuk egészben főve, majonézzel, kisüthetjük wokban vagy olajban, grillezhetjük, de készíthetünk belőle meleg előételeket és salátákat is. Az állat farkát gyakran leválasztják a fejéről, és külön dolgozzák fel levesekben, paellában vagy távol-keleti fogásokban.

metro-scampi-06
metro-scampi-01
Scampi vagy garnéla – finom különbség
Páncéljukba húzódva egyformán néznek ki, kibontva azonban könnyű megkülönböztetni őket: a scampit egyszerűen felismerhetjük hosszú, vékony ollóiról. Ha a farkat levágták a fejről, akkor az a garnéla, amelyiknek az uszony felé elvékonyodik a farka. A scampi farka végig azonos szélességű.

Garnéla: ropogós csemege

A garnélát könnyű elkészíteni, ezért stabilan őrzi helyét az ínyencek kedvencei között. A világ összes óceánjában halásszák, gyakran még nyersen lefagyasztják, máskor a kifogás után rögtön megfőzik. A szakácsok egész és fej nélküli, páncélos vagy anélküli garnélák közül választhatnak. A kereskedelemben méret szerint osztályozzák őket. Legalább annyiféleképp feldolgozhatjuk, mint a scampit. Gyakran találkozunk vele előételekben, szószokban, levesekben és tengeri salátákban.


metro-scampi-03
metro-scampi-05
metro-scampi-02