Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Eperdesszertek

Eperdesszertek
ÉDES, PIROS SZUPERSZTÁR


A tavaszi édességkészítés nehezen képzelhető el eper nélkül. Ebből a népszerű gyümölcsből számtalan meg-megújuló desszertet varázsolhatunk. Lepje meg a vendégeit szokatlan kreációkkal, és mutassa be új oldaláról a jól ismert epret!

Gálicz István tippje!
Soha ne távolítsa el az eper szárát és leveleit mosás előtt, mivel azok nélkül a gyümölcs megszívja magát vízzel, és elveszítheti az ízét.

Az eper egyik legvonzóbb tulajdonsága kétségkívül a halvány- és élénkvörös árnyalat közötti színe. Ezt számos játékos módon használhatjuk ki a desszertkészítés során. A szín azonban nincs összefüggésben a gyümölcs édességével: az élénkvörös árnyalat nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyümölcs mézédes is. Sőt ma már fehér eperváltozatok is léteznek, amelyek épp olyan édesek, mint piros unokatestvéreik. Az eper minőségét alapvetően a betakarítás időpontja határozza meg, mert a leszedés után már nem érik tovább. Értelemszerűen akkor a legfinomabbak, ha mindenhol pirosak, és sehol sem maradt rajtuk zöld folt. Ha narancs- vagy citromlével kombináljuk az epret, még édesebbnek érezzük az ízét.

Csak óvatosan!
Az eper zamata sajnos gyorsan elillan, a szedés után rövid időn belül elkezd romlani a minősége, ezért érdemes hamar elfogyasztani. Mivel az összenyomódásra igen érzékeny gyümölcsről van szó, lehetőleg ne halmozzunk sokat egymásra, és a sérült darabokat mindig válogassuk ki, nehogy elkezdjenek penészedni.

metro-cikkek-eperdesszertek-940x628
Frissítően könnyű: az eper cukortartalma alacsony,
100 gramm gyümölcs alig 32 kalóriányi energiát tartalmaz, ellenben bővelkedik B és C vitaminban, A provitaminban, vasban és folsavban.


Gálicz István tippje!
Dekorálja a desszertjeit ehető virágokkal! Akár friss, akár szárított virágokat használ, remekül illenek a természetes ízek közé. Próbálja ki az ibolyát és bodzavirágot!

TÖKÉLETES KOMBINÁCIÓK
Ha eperdesszertet készítünk, a legelső dolog, hogy kitaláljuk, hogyan tudjuk kiemelni legjobban a gyümölcs ízét és színét. Élénkpirosságát például kitűnően kiemelhetjük, ha fehér kiegészítőkkel kombináljuk. Zsírszegény tejszínnel, egy világos krémmel vagy habbal látványos desszerteket alkothatunk. Ezzel szemben, ha csokoládét használunk, robosztus vörös-barna párosítást kapunk. Ha magvakkal vagy ropogós süteménnyel, keksszel tálaljuk az epret, szépen ellenpontozzuk a gyümölcs lágy állagát, és izgalmasabbá tesszük a falatot. Szokatlan hatást érhetünk el, ha a nehezebb ételekhez megszokott zöldfűszerekkel, például bazsalikommal kombináljuk. Akik szeretnék, hogy a desszertjük „ütős” legyen, különféle krémekben és mousse-okban rummal vagy zamatos gyümölcspárlattal támogathatják meg a gyümölcsös alapízt.