Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Egg Benedict

Egg Benedict
REGGELI KEDVENC


Ha van alapanyag, ami mindenki hűtőszekrényében megtalálható, az a tojás. Bármilyen alkalomra könnyen és gyorsan összeüthetünk belőle valamit, legyen az főtt tojás, rántotta, omlett, frittata vagy épp Egg Benedict. Ez utóbbi különösen ideális választás egy kiadós villás­reggelihez vagy egy kellemes brunch-hoz.

Az Egg Benedict a legnagyobb népszerűségnek szülőhazájában, az Egyesült Államokban, valamint Nagy-Britanniában örvend, de a világ minden táján megtalálható a szállodák étlapján, ezért mára az egyik legismertebb reggeli fogás lett. Az eredetével kapcsolatban ugyan nincs egyetértés, de annyi bizonyos, hogy egy New York-i hotelben szolgálták fel először a XIX. század vége felé, és a nevét arról a szállóvendégről kapta, aki először kérte így a tojást.

Felhívás kreativitásra
Elkészítése nem túl bonyolult: egy buggyantott tojást és egy szelet sonkát vagy bacont kell elrendezni egy muffin formában, és le kell önteni egy kevés hollandi mártással. A kreatív szakácsok azonban az évtizedek során számtalan módon fejlesztették tovább az alapreceptet. Álljon itt csak három példa. A Florentine tojásnak is nevezett vegetáriánus verzióban a sonkát spenót váltja ki. Kanadában és Óceániában szintén helyettesítik a sonkát, de itt lazaccal –  e nemes változat neve a Royal tojás (vagy montréali tojás). Latin-Amerikában avokádóval és salsával tálalják az „huevos Benedictinos-t”.

Elkél a kézügyesség
Bármelyik verziót készítjük is el, mindegyiknek kihagyhatatlan alkotóeleme a buggyantott tojás. A buggyantás – vagyis a meleg, de nem zubogó vízben történő lassú főzés – számos alapanyag, köztük több hús- és halétel elkészítésére alkalmas eljárás. Amíg azonban az utóbbiakat elég beletenni a körülbelül 80°C-os vízbe, a tojás buggyantásához némi kézügyességre is szükség van. A végcél az, hogy a tojás fehérje körülölelje a sárgáját. Az eredmény a lágy tojáshoz hasonlít: a fehérje szilárd, a sárgája folyékony, és ha kilyukasztjuk a fehérjét, a sárgája lassan kifolyik.

TIPPEK A TOJÁS TÁROLÁSÁHOZ
A tojás a legkényesebb élelmiszerek közé tartozik, és csak frissen szabad felhasználni,
ezért létfontosságú, hogy helyesen tároljuk.


  1. A tojás hűtés nélkül három hétig fogyasztható. Jobb azonban biztosra menni, és a vásárlás után azonnal hűtőbe tenni. Így akár négy hétig is eláll.
  2. A tojást mindig a hegyes végével lefelé állítva tároljuk. A sárgája így a tojás közepén marad, és nem süllyed le az aljára.
  3. A tojás nagyon gyorsan átveszi az idegen szagokat, ezért ne tároljunk a közelében intenzív aromájú élelmiszereket, például sajtot.
  4. Ha nem biztos benne, hogy még jó a tojás, a következő gyors módszerrel döntheti el: helyezze egy pohár vízbe, és ha lefekszik az aljára, akkor még tökéletes állapotban van. Ha megáll függőleges helyzetben, de még a pohár alján marad, akkor nem a legfrissebb, de még fogyasztható, ám csak főzve, nyersen már semmiképp. Ha viszont felemelkedik a víz felszínére, azonnal dobja ki. Úgy is meggyőződhet a tojás frissességéről, hogy feltöri: ha a sárgája kerekded, nincs baj, ha viszont összeesik, akkor túl öreg.