Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Az ünnepek kedvenc hala

Sok országban – főleg Közép- és Kelet-Európában – ez elképzelhetetlen. Ez az édesvízi hal a középkor óta közkedvelt ünnepi fogás. A kreatív szakácsok a tökéletesen kivitelezett hagyományos receptekkel éppúgy sikert arathatnak, mint a modern, szokatlan fogásokkal.

A Kínából származó ponty már a 13. században fontos táplálék volt Európában. Leggyakrabban előforduló fajtája a szinte pikkely nélküli tükörponty, melyet a középkori szerzetesek nemesítettek ki, hogy egy pikkelytelen, gyorsan feldolgozható édesvízi halfajhoz jussanak. A ponty szinte bárhol megél: rendkívül igénytelen az élőhelyét tekintve. Természetes étrendje planktonból, csigákból, lárvákból és férgekből áll, a tenyésztett pontyot pedig gyakran gabonatakarmánnyal, kukoricával és szójával etetik.

Tökéletes íz az akvakultúrákból
A pontyot egykor kicsiny, iszapos tavacskákban tenyésztették. Mivel az iszap jelentősen rontotta az ízét, feldolgozás előtt néhány napig tiszta vízben tartották, bontás után pedig egy időre tejbe áztatták. Ez a gyakorlat már a múlté: manapság a legtöbb ponty tiszta vizű telepekről származik, ezért a kihalászás után rögtön fogyasztható.

A ponty egyik hagyományos feldolgozási módja az úgynevezett kék főzés. Ennek során az egész halat lassan megfőzzük 80°C-os vízben, majd valamilyen savas folyadékot, például fehérbort vagy ecetet adunk hozzá. A legfontosabb, hogy a pontyot borító természetes nyálkaréteget ne mossuk le róla, mert különben a főzés végén a hal nem fog étvágygerjesztő, kék fényben csillogni. Sok ünnepi asztalon találunk olyan klasszikusokat is, mint a sült ponty, a rántott ponty, illetve a burgonyával és zöldségekkel töltött sült ponty. Magyarországon gyakran kerül terítékre a halászlé, amelyet pontyból és más édesvízi halakból is készítenek. A pontyból készült fogásokhoz nagyon gyakran szolgálnak fel valamilyen burgonyaköretet: sült, főtt vagy petrezselymes krumplit, esetleg egy kiadós burgonyasalátát. Elterjedt köret az uborkasaláta is, Sziléziában pedig savanyú káposztát fogyasztanak a pontyhoz. Valójában szinte minden zöldség és gomba megy hozzá.

1200x628
Akik nem szeretnének egész pontyot használni, konyhakész filét is vásárolhatnak. Ezekből változatos, a szemet és a szájat is gyönyörködtető fogások készíthetők, például terrine vagy halgolyó. Szilárd húsának hála akár halfondükhöz is kiváló. Kapható konyhakész, félbevágott ponty is, amit elég belemártani egy kis lisztbe, és már ki is süthetjük zsiradékban.

TUDTA?
Az év végi ünnepi pontyfogyasztás hagyománya a középkori kolostorokba nyúlik vissza. A szerzetesek előbb nagypénteki, majd karácsonyi étkezéseiket alapozták erre a halra.


Tipp: A legjobb íze a két-három éves, legalább egy kilogrammos pontynak van. Ennek oka, hogy a fiatalabb halakon kevés a zsír, márpedig elsősorban a zsírréteg hordozza magában a halra jellemző intenzív ízt.