Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Klasszikusok és meglepetések - pótolhatatlan palackok

Sajnos nem tarthatunk a világ valamennyi borából egy-egy palackot a pincénkben, ezért a kezdő borrajongók és a tapasztalt kóstolók is gyakran felteszik maguknak a kérdést: milyen tételeket tartsanak mindig készenlétben, és hogyan találjanak izgalmas, új borokat? Három világfajtából javaslunk egy-egy klasszikus és néhány alternatív tételt.

Chardonnay
Szinte a világ valamennyi borvidékén megtalálható. Bármilyen éghajlathoz könnyen alkalmazkodik, korán rügyező fajtaként csak a korai fagyokra érzékeny. Csendes és habzóborokat is készítenek belőle. Viszonylag magas alkoholtartalmú borokat ad, de édesebb stílusokhoz is alkalmas. Frissen és érlelten is jó fajbornak, a házasításokban is megőrzi fajtajegyeit. A legjobb chardonnay-k szépen tükrözik terroirjukat, és tőkéi évtizedekig fejlődnek.

A klasszikus:
Puligny-Montrachet, Franciaország
Az innen származó borokat a burgundiai borvidék legjobb, leghíresebb chardonnay-i között tartják számon. Acélos karakterű, koncentrált borok. Fő jegyeik: alma, citrusok, dió, vanília, lecsengésük fűszeres-vajas. Akár egy évtizedig érlelhető borok. Remekül mennek többek között osztrigához, libamájterrine-hez, homárhoz, tengeri halakhoz, baromfihoz, borjúhoz és lágysajtokhoz.

Kóstoljon innen is chardonnay-t:

 • Morillon, Stájerország, Ausztria
 • Casablanca-völgy, Chile
 • Margaret River, Ausztrália
 • Carneros, Kalifornia, USA

metro-alapborok-01
metro-alapborok-04
metro-alapborok-07
Merlot
A bordeaux-i borvidék legelterjedtebb fajtája, de más területeken, más éghajlatokon is népszerű Észak-Olaszországtól Délkelet-Európán át Kaliforniáig és Chiléig. A merlot-ból elsősorban csendes borokat készítenek, fajborokat éppúgy, mint cuvée-ket (általában cabernet sauvignonnal és cabernet franc-nal házasítják). A merlot jellemző jegyei közé tartozik a szilva és többféle bogyós gyümölcs, teste nagy, bársonyos. A cabernet sauvignonnál korábban érő, nagyobb terméshozamú fajta, annál gyümölcsösebb, kevésbé savas, kevésbé tanninos bort ad. A jó víztartó képességű, hűvös, agyagos talajokat és a nem túl meleg éghajlatot kedveli. Friss és érlelt formában is találunk belőle kimagasló tételeket.

A klasszikus:

Pomerol, Bordeaux, Franciaország
Pomerol egy 760 hektáros termőterület a bordeaux-i borvidéken, a Libourne-tól északra fekvő fennsíkon. A Château Pétrus borai tették híressé, de a Château Lafleur, a Le Pin, a L’Église-Clinet és a La Fleur de Gay is a világ legjobb birtokai közé tartozik. A régió talaja – vastartalmú homokkő – jellegzetes fekete szarvasgomba- aromát kölcsönöz neki. A pomeroli borok jellemzője a sötét szín, a lehengerlő gyümölcsösség és a kifogástalan elegancia. Fűszeresek, testesek és hosszú lecsengésűek, ezért gyakran „bordeaux-i burgundinak” is nevezik őket. Akár húsz évig érlelhetők. Jól mennek bárányhoz, szarvashoz, őzhöz és más komolyabb húsokhoz, valamint sajtokhoz.

Kóstoljon innen is merlot-t:
 • Friuli-Venezia Giulia, Olaszország
 • Tessin, Svájc
 • Washington állam, USA
 • Howell Mountain, Kalifornia, USA
metro-alapborok-03
metro-alapborok-05
metro-alapborok-08
Syrah/shiraz
A syrah őshazája a Rhône folyó partvidéke, de ma már minden jelentős bortermelő országban előfordul, különösen a melegebb éghajlatú régiókban. Második otthona Ausztrália, ahol shiraz néven ismerik: Penfolds’ Grange a fajta egyik legjobb termőhelye. Jó terméshozamú, ellenálló, későn érő fajta. Igen sötét, sűrű, testes bort ad gyümölcsös-fűszeres aromákkal. Jellemző jegyei: szilva, bogyós gyümölcsök, cseresznye, ibolya, feketebors, füst, bőr, étcsokoládé. A fiatal syrah igen savas és tanninos bor, de hosszú érlelésre is alkalmas, öregebb tételei igen komplex borok. Nehezebb, fűszeresebb ételek mellé ajánlhatók, például bárányhoz, vadhoz, marhához. A fiatalabb syrah-kat érdemes dekantálni.

A klasszikus:

Côte Rôtie/Côtes-du-Rhône, Franciaország
Ezen a 230 hektáros termőhelyen már a római időkben termesztettek szőlőt. A francia helynév jelentése: „sült hegy”, ami a területre jellemző nyári melegre utal. A csillámpalás talajjal megáldott régió két leghíresebb dűlője a Côte Blonde és a Côte Brune. A Côte Rôtie-i borok jellemzője a sötét cseresznyepiros szín és az intenzív gyümölcsös illat a málna, a feketeribizli, a szilva és a cseresznye jegyeivel. Érési potenciálja eléri a 15 évet. Ideális fogyasztási hőmérséklete 17-19 °C.

Kóstoljon innen is syrah-t/shirazt:

 • Maipo-völgy, Chile
 • Barossa-völgy, Ausztrália
 • Gaillac, Franciaország
 • Navarra, Spanyolország
Tipp:
Megfelelő tárolás
Egy jól összeválogatott borospince csak akkor őrzi meg a benne elrejtett kincsek minőségét, ha betartjuk a bor tárolásának alapvető szabályait. A legfontosabb, hogy 60 és 70 százalék között tartsuk a levegő páratartalmát, 10 és 18 °C között a hőmérsékletét, ne tegyük ki rezgésnek a palackokat, és legyen sötétség. Nemcsak a napfénytől kell védeni a borokat: ne használjunk 70 wattnál nagyobb teljesítményű lámpákat sem, mivel a palackok falán áttörő ibolyántúli sugarak sajtos mellékízt alakíthatnak ki a borban. Emiatt neoncső és gyertyafény sem való a borospincébe. A gyertyák még a pince oxigénszintjét is csökkentik, és füstjük a borok illatát is befolyásolhatja.