Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

A kékfrankos

Magyarország legnagyobb területen termesztett szőlőfajtája, amit több mint 8 ezer hektáron szüretelnek.  Egy ízig-vérig közép-európai fajta – az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén született –, ami a magas termésátlagok mellett is minőségi bort ad. A XIX. század közepétől egyre gyakrabban említik, majd hivatalosan  Blaufrankisch néven jegyzik be 1875-ben Colmarban. Magyar nyelvterületen kékfrankosként terjedt el, de a környező országokban is helyi neveken ismert (Frankovka, Limberger). Hazánkban először az 1930-as években telepítették nagyobb területen,
a 1960-as évektől kezdve pedig egyre jelentősebb szerephez jutott a nagyüzemi szőlőter­mesztésben. A benne rejlő lehetőségeket először az osztrák borászok mutatták meg a világnak az 1990-es években.  Hazánkban a privatizációt követően egyre több családi borászat ismerte fel az értékeit, és azóta is évről évre kiemelkedő minőségű kékfrankosokat készítenek.

Kékfrankos borstílusok
Rozé: Friss, gyümölcsös, élénk savakkal nem csak a nyári napokra. A rozé cuvée-k nélkülözhetetlen komponense.
Ajánlatunk: Taschner, Winelife Sopronból, Bodri Szek­szárd­ról, Thummerer Egerből.

Könnyed, gyümölcsös: Csillogó bíborvörös szín, finom meggyes aromák, könnyű test, szép savak jellemzik. Érlelhetik nemesacél tartályban vagy rövid ideig fahordóban.
Ajánlatunk: Winelife Sopronból, Dúzsi Szekszárdról

Hűvösen elegáns:  Jellemzően az északi, észak-nyugati borvidékek stílusa. Az elsődleges gyümölcsös zamatokat a tölgyfahordó fűszerei gazdagítják. Savkészlete az átlagosnál magasabb, érlelést kíván, lecsengése kellemesen fanyar.
Ajánlatunk: Garger Vaskeresztesről, Taschner Sopronból, Korona Borház Egerből

Teltebb, délies stílus: Aromában gazdag borok, jelentős alkoholtartalommal, kerek savakkal, bársonyos tanninnal, kiegészülve a tölgyfahordós érlelés jegyeivel, komoly potenciállal. Dél-Pannónia jellegzetes stílusa.
Ajánlatunk: Mészáros, Heimann, Takler Szekszárdról, Bock Villányból

Házasítások: Nemcsak az egri és a szekszárdi bikavérek meghatározó összetevője, hanem fontos szerepet játszik számtalan vörös cuvée-ben szinte valamennyi borvidékünkön. Az arányok helyes megválasztása esetén szép harmóniát képez a zweigelttel, a kadarkával, a cabernet-kkel és a pinot noirral is.
Ajánlatunk: Bolyki, Juhász Testvérek, St. Andrea Egerből, Eszterbauer, Bodri, Takler Szekszárdról, Weninger–Gere, Bock, Günzer Tamás Villányból


metro-cikkek-kekfrankos-460x-01
metro-cikkek-kekfrankos-460x-02
Mihez fogyasszuk?
A kékfrankos sokszínűségének, változatos stílusának és megbízhatóságának köszönhetően a gasztronómia nélkülözhetetlen szereplője.  
A rozékat aperitifként, előételekhez vagy csípős fogásokhoz egyaránt kínálhatjuk.
Egy gyümölcsös, finoman fűszeres, élénk savú kékfrankos remek választás a paprikás halételek vagy a magyaros ételek mellé, míg a kissé teltebb változatokat bárány- és sertéshúsokhoz javasoljuk.
A testes, érlelt házasítások és a bikavérek felejthetetlen élményt nyújtanak marha-  és vadhúsokból készített ételekkel együtt.
Fontos: ügyeljünk a borok megfelelő hőmérsékletére! A rozékat 8-10°C-on, a könnyedebb kékfrankosokat 14-16°C-on, az érlelt, testesebb borokat pedig 16-18°C-on fogyasszuk!