metro év bora 2021

Nem szükséges sommelier-vé válnunk vagy megtanulnunk franciául, hiszen az új ÉV BORA 2021 Brume Saline borcsalád magával ragadó bája önmagáért beszél.


BORCSALÁD:

Beszélhetnénk a Select Vins pincészetek különféle jellegzetességeiről, amelyek biztosítják a szőlőszemek minőségét minden egyes Brume Saline, az ÉV BORA 2021 üvegben. A Földközi-tenger felett ragyogó nap állása kezeskedik a tökéletes szüreti időről, amikorra a szőlőszemek elérik mélyvörös színüket és ízviláguk a lehető legzamatosabbá válik. Kitérhetnénk a térségre jellemző, üdítően sós levegőre is, amely finoman simogatja a szőlőtőkéket, valamint a szőlőszemek maximális méretéről és intenzív, gyümölcsös aromájáról is gondoskodik. Vagy szoríthatunk arra is időt, hogy részletezzük a hónapokon át tartó, aprólékos tervezést igénylő erjedési folyamatot, amely a felhasználandó szőlő gondos kiválasztását előzi meg. Ez mind jól hangzik, de…

Elég, ha annyit mondunk FRANCIA!

Élvezze a Brume Saline borok zamatát, melyek méltán nyerték el a METRO ÉV BORA 2021 elismerést.

 

VÖRÖS bor:

Nyugodt szívvel elmondhatnánk, hogy az ÉV BORA 2021, I.G.P. Pays d’Oc Vörösborunkhoz szükséges szőlőt csak akkor szüreteljük le, amikor a napnak és a közeli tengervíznek köszönhetően eléri érettségének tetőpontját. A legszebb szemek kiválasztását és préselését követően ez a sajátos körülmény gondoskodik a vörösbor mély bíborszínéről. Vagy azt is megemlíthetnénk, hogy a betontartályban végzett tradicionális áztatás által hogyan éri el a bor gyümölcsös, virágos és egyedülálló ízvilágát az érlelési folyamat során. De nem feledkezhetünk meg arról sem, hogyan őrzi meg a Dél-Franciaországra jellemző piros gyümölcsös, fűszeres ízjegyeit a palackozás után is. Miután a vásárló megízleli a bort, magától értetődővé válik, miért a Brume Saline nyerte el a METRO az ÉV BORA 2021 címét. Ez mind jól hangzik, de…

Elég, ha annyit mondunk FRANCIA!

Élvezze az I.G.P. Pays d’Oc Vörösbor zamatát, mely méltán nyerte el a METRO ÉV BORA 2021 elismerést.

 

ROSE:

Megemlíthetnénk azt a szakértői odaadást, amellyel az I.G.P. Pays d’Oc Roséborunk, az ÉV BORA 2021 készül. A gyümölcs gyorsan és ritmikusan csöpögő levét, a legkülönlegesebb és legzamatosabb „jus de goutte”-ot, vagyis az első mustot, amely után mindenki vágyakozik. Akár beszélhetnénk arról a Dél-Franciaországban elterülő mély mocsárvidékről is, amely egyáltalán lehetővé teszi az esszencia megszületését. Ez a terület felelős azért az egészen különleges rózsaszínes-szürkés színért, amelyben ez a kitűnő bor pompázik. Megjelenésében visszafogott, ízvilágában változatos, szól a mottó. Habár a párlatot hónapokig hidegben tárolják, később ánizs, piros gyümölcsök, fehér virágok, őszibarack, orgona és vérnarancs mennyei aromájával gazdagodik, amelyet már az első korty után megízlelhetünk. Ez mind jól hangzik, de…

Elég, ha annyit mondunk FRANCIA!

Élvezze az I.G.P. Pays d’Oc Rosébor zamatát, mely méltán nyerte el a METRO ÉV BORA 2021 elismerést.

 

FEHÉR bor:

Beszélhetnénk az agyagos és homokos földről, mely az I.G.P. Pays d’Oc Fehérborunk, az ÉV BORA 2021 alapjául szolgál: a rajta termő szőlőt a legjobb parcelláinkon termesztjük és frissen, rögtön a pincébe érkezéskor préseljük. Itt kiválasztjuk a legkiválóbb mustot, majd rövid ülepedés után, a betontartályokban megkezdődik az alkoholos erjedés, ami három hónapon át tart. Ezután azt is elmagyarázhatnánk, hogyan palackozzuk és szállítjuk ezt a bort úgy, hogy megőrizzük a Chardonnay eleganciáját és frissességét, amely tökéletesen kiegészíti a sárga- és őszibarack visszafogott ízjegyeit. A Chardonnay-ből készült borok testesek, savasak és elegánsak, amihez friss, gyümölcsös zamat párosul, a Viognier fajtával kiegészülve pedig garantált a kitűnő minőség és az utánozhatatlan lágyság. Ez mind jól hangzik, de…

Elég, ha annyit mondunk FRANCIA!

Élvezze az I.G.P. Pays d’Oc Fehérbor zamatát, mely méltán nyerte el a METRO ÉV BORA 2021 elismerést.

recept ötlet fehérborhoz

Póréhagymás Quiche

Hozzávalók 4 személyre:

Tészta:

125 g vaj (hidegen)

180g liszt

1-2 evőkanál hideg víz

 

A hozzávalókból egynemű tésztát gyúrunk. 20 percig hűtőben pihentetjük. Vékony kerek lappá nyújtjuk. Egy csattos tortaformát (kb. 22cm-es) kibélelünk sütőpapírral, majd a tésztával úgy, hogy a tetejéig érjen (a felesleget vágjuk le).

 

Töltelék:

3 szál póréhagyma (sötétzöld rész nélkül, karikára vágva)

150 g Comté sajt (reszelve)

4 db tojás

2 dl 30%-os tejszín

1/5 szerecsendió (frissen reszelve)

fekete bors (frissen őrölve)

 

A tojásokat és a tejszínt egy tálban habosra keverjük, közben fűszerezzük, sózzuk. A sajt és a póréhahyma nagy részét belszórjuk az előkészíte tészta tálba. Ráöntjük a tojásos keveréket, majd a tetejére szórjuk a többi sajtot és póréhagymát.

200°C-ra előmelegített sütőben (légkeverés nélkül) körülbelül 30 percig sütjük.

recept ötlet rozé borhoz

Garnéla narancsos vajmártással

Hozzávalók 4 személyre:

600 g garnélafarok (közepes méretű, pucolt, belezett)

szölőmag olaj

3 db narancs (1 db héja lereszelve, levük kifacsarva)

1 dl száraz fehérbor

10 db friss tárkony levél

1 fej shalotta (finomra vágva)

200 g vaj (felkockázva)

1 kis csokor petrezselyem (finomra vágva)

fehér bors

 

Kislábasban a reszelt narancs héját, a narancs levet, a shalott hagymát, hehérbort, és a tárkonyt visszaforraljuk. Amikor már csak 1-2 dl lé maradt leszűrjük. A hideg vajat kis adagokban a még meleg mártásalapba keverjük, lehetőleg habverő segítségével.

A garnélákat forró serpenyőben, kevés olajon, gyorsan átpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk a kész mártással. Tálaláskor megszórjukv a friss petrezselyemmel.

Köretnek fogyasszunk vajon pirított sárgarépát.

recept ötlet vörös borhoz

Burgundi marha

Hozzávalók 4 személyre:

300 g húsos szalonna (1.5×1.5cm-es darabokravágva)

700 g marhalábszár (2×2cm-es darabokravágva)

1-2 fej vöröshagyma (finomra vágva)

3 gerezd fokhagyma (finomra vágva)

1/2 dl olaj

20 g sűrített paradicsom

3 dl száraz vörösbor

200 g csiperke gomba (1.5×1.5cm-es darabokravágva)

3-4 szál szárzeller (1.5×1.5cm-es darabokravágva)

100 g apró gyöngyhagyma

4-5 szál friss kakukkfű

1 ág friss rozmaring

1 db friss babérlevél

200 g sárgarépa (1.5×1.5cm-es darabokravágva)

frissen őrölt fekete bors

1 kis csokor petrezselyem (finomra vágva)

 

A szalonnákat egy nagy vastag falú lábasban lepirítjuk, hozzáadjuk a húst és aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a vöröshagymát, sűrített paradicsomot, fokhagymát, vörösbort, sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, jól átkeverjük. Beletesszük a petrezselyem szárával csokorba kötött fűszereket (rozmaring, babérlevél, kakukkfű), és lefedve, 160°C-os sütőben körülbelül 2.5-órát pároljuk. Időnként átkeverjük. Amennyiben a hús már szinte teljesen puha, eltávolítjuk a fűszercsokrot és  hozzáadjuk a gyöngyhagymát, gombát és a szárzellert. Körülbelül 20-30 percre még visszatesszük a sütőbe. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyemmel.

Köretként fogyaszzunk vajban pirított újburgonyát.

VÁSÁROLJON ÚGY, AHOGY A PROFIK, ÉS VÁLOGASSON KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ TERMÉKEINK KÖZÖTT!

Ráadásul ezt most egyszerűen megteheti, hisz Ön is igényelhet Nyílt napos METRO Gourmet kártyát, így bármikor magával viheti névre szóló kártyáját, és mindig kéznél lesz, amikor ellátogat METRO áruházainkba.