A paprikákat nyílt láng felett, vagy a lehető legforróbb
sütőben megsütjük, amíg a héjuk meg nem feketedik. Hideg folyó víz alatt meghámozzuk,
csumáját eltávolítjuk. Blenderben, vagy
egy magas falú edénybe botmixerrel a lehető legkrémesebbre dolgozzuk az
alapanyagokat. A legsimább állag eléréséhez sűrű szűrőn átpasszírozzuk. Pár
órára hűtőben állni hagyjuk, majd sóval, olíva olajjal és alma ecettel ízlés
szerint után ízesítjük. Ízesítsünk bátran.
800 g bőrös pikkelymentes lazacfilé (4 egyforma darabra
vágva)
50 g só
20 g cukor
1 db citrom reszelt héja
Szőlőmag olaj
Egy edény aljába szórjuk a só és a cukor felét, ráfektetjük
a filéket a bőrös felükkel. A nem bőrös oldalára szórjuk a citrom héját és
megszórjuk a sóval és cukor maradékával. 30 percre hűtőbe tesszük. Sütés előtt leöblítjük a filéket, majd
leszárítjuk. Közepes erősségen, előmelegített serpenyőben, kevés olajon, a
bőrére fektetve megsütjük a filéket.
800 g petrezselyem gyökér (tisztítva, feldarabolva)
200 g vaj
Só
1 db citrom leve
A petrezselymet vízzel elfedve, megsózva puhára főzzük. A
vizet leöntjük róla, lepürésítjük. Habverő segítségével kikeverjük a
citromlével, vajjal és sóval után ízesítjük.
1 kis csokor petrezselyem (durvára vágva)
1 kis csokor snidling (kisebb darabokra vágva)
30 g pirított tört török mogyoró
1 dl olíva olaj
Só
A hozzávalókat kisebb aprítóban, vagy botmixerrel jól
összeaprítjuk.
Grillezett őszibarack vanília fagylalttal
Hozzávalók 4 főre:
4 db őszibarack
2-3 ág friss kakukkfű
40 g nádcukor
300 g vanília fagylalt
50 g pirított mandula
Az őszibarackokat félbe vágjuk, kimagozzuk, vágási
felületükre morzsoljuk a kakukkfű leveleket.
Megszórjuk nádcukorral és 1-2 órára hűtőszekrénybe
helyezzük. Sütés előtt eltávolítjuk a kakukkfű leveleket a barackokról, majd
jól felizzított faszén felett megsütjük a vágási felületükön.
Vanília fagylalttal és tört pirított mandulával megszórva
tálaljuk.