Születésnapi receptek
Gazpacho

Gazpacho

Hozzávalók 4 főre:

  • 3 db kápia paprika
  • 1 kis fej lila hagyma (apró kockákra vágva)
  • 1 gerezd fokhagyma (finomra vágva)
  • 5 dl paradicsomlé
  • 1 db kígyó uborka (apró kockákra vágva)
  • 30 g mandula liszt
  • 0,5 dl extra szűz olíva olaj
  • 0,1 dl alma ecet só

 

A paprikákat nyílt láng felett, vagy a lehető legforróbb sütőben megsütjük, amíg a héjuk meg nem feketedik. Hideg folyó víz alatt meghámozzuk, csumáját eltávolítjuk. Blenderben, vagy egy magas falú edénybe botmixerrel a lehető legkrémesebbre dolgozzuk az alapanyagokat. A legsimább állag eléréséhez sűrű szűrőn átpasszírozzuk. Pár órára hűtőben állni hagyjuk, majd sóval, olíva olajjal és alma ecettel ízlés szerint után ízesítjük. Ízesítsünk bátran.

Bőrén sült lazac, petrezselyem püré, snidling „pesztó”

Bőrén sült lazac, petrezselyem püré, snidling „pesztó”

Hozzávalók 4 főre:

  • 800 g bőrös pikkelymentes lazacfilé (4 egyforma darabra vágva)
  • 50 g só
  • 20 g cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • Szőlőmag olaj

 

Egy edény aljába szórjuk a só és a cukor felét, ráfektetjük a filéket a bőrös felükkel. A nem bőrös oldalára szórjuk a citrom héját és megszórjuk a sóval és cukor maradékával. 30 percre hűtőbe tesszük. Sütés előtt leöblítjük a filéket, majd leszárítjuk. Közepes erősségen, előmelegített serpenyőben, kevés olajon, a bőrére fektetve megsütjük a filéket.

 

  • 800 g petrezselyem gyökér (tisztítva, feldarabolva)
  • 200 g vaj
  • 1 db citrom leve

 

A petrezselymet vízzel elfedve, megsózva puhára főzzük. A vizet leöntjük róla, lepürésítjük. Habverő segítségével kikeverjük a citromlével, vajjal és sóval után ízesítjük.

 

  • 1 kis csokor petrezselyem (durvára vágva)
  • 1 kis csokor snidling (kisebb darabokra vágva)
  • 30 g pirított tört török mogyoró
  • 1 dl olíva olaj

 

A hozzávalókat kisebb aprítóban, vagy botmixerrel jól összeaprítjuk.

Grillezett őszibarack vanília fagylalttal

Grillezett őszibarack vanília fagylalttal

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db őszibarack
  • 2-3 ág friss kakukkfű
  • 40 g nádcukor
  • 300 g vanília fagylalt
  • 50 g pirított mandula

 

Az őszibarackokat félbe vágjuk, kimagozzuk, vágási felületükre morzsoljuk a kakukkfű leveleket.

Megszórjuk nádcukorral és 1-2 órára hűtőszekrénybe helyezzük. Sütés előtt eltávolítjuk a kakukkfű leveleket a barackokról, majd jól felizzított faszén felett megsütjük a vágási felületükön.

Vanília fagylalttal és tört pirított mandulával megszórva tálaljuk.