Szarvas bélszín Colbert, vörösbor redukció, sült burgonya

Szarvas bélszín Colbert, vörösbor redukció, sült burgonya

Szarvas bélszín Colbert
HOZZÁVALÓK:

• 2650 g szarvas bélszín 
• 500 g csiperkegomba (0,5×0,5 cm-es darabokra vágva)
• 250 g ördögszekér gomba (0,5×0,5 cm-es darabokra vágva)
• 250 g shiitake gomba (0,5×0,5 cm-es darabokra vágva)
• 1 csokor petrezselyem (finomra vágva)
• 10-30 g burgonyapüré por
• só
• bors
• 1 db kelkáposzta zöld levelei (4-5 nagyobb)
• olaj

 

Vörösbor redukció
HOZZÁVALÓK:

• 4 dl száraz testes vörösbor 
• 4 szem borókabogyó
• 1 ek. keményítő

 

Sült burgonya
HOZZÁVALÓK:

• 1 kg apró szemű burgonya
• só
• olívaolaj
• 4-5 szál kakukkfű

 

Szarvas bélszín Colbert ELKÉSZÍTÉS:

A húst sütés előtt pár órával kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékleten 
tároljuk. Lehártyázzuk, szükség esetén kicsit formázzuk. Sóval, borssal 
megszórjuk, és forró serpenyőben körbepirítjuk, majd 70°C-os sütőben 
tartjuk amíg a gombapépet elkészítjük (kb. 20 perc). Forró serpenyőben, 
több részletben jól megpirítjuk a csiperkegombát, majd turmixgépben 
pépesítjük, sózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és 
egyenletesen elkeverjük. Az újra jól felforrósított serpenyőben több 
részletben, megpirítjuk az ördögszekér és a shiitake gombákat is. 
Hozzáadjuk a pépesített csiperkéhez, átkeverjük, utánízesítjük, illetve 
amennyiben nagyon lágy-leveses lenne a gombapép kevés burgonyapüré 
port keverünk hozzá. 
A kelkáposzta leveleket egyesével forró vízben körülbelül 10 mp-ig 
forrázzuk, jól lecsöpögtetjük, „szárazra” törölgetjük. A levelek vastag 
szár részét késsel elvékonyítjuk, nagyobb leveleknél levágjuk. Egy nagy 
deszkán, sütőpapíron, egymást 4-5 cm-t átfedve leterítjük a leveleket. 
A hús méretétől függően elterítjük a gombapépet a leveleken a hús 
hosszúságában. A felénk eső hosszabbik szélig kikenjük a pépet, a távolabbi 
oldalát szabadon hagyva.  A felénk eső oldalára helyezzük a húst, majd 
egy hosszú késsel alányúlunk a káposztának és óvatosan átfordítjuk. 
Figyeljünk, hogy a káposztalevelek átfedjék egymást feltekerés után. 
A sütőpapírral együtt tepsire helyezzük, vékonyan megkenjük kívülről a 
leveleket olajjal, majd körülbelül 10 percig sütjük 180°C-os légkeveréses 
sütőben. Maghőmérővel ellenőrizzük, hogy elértük-e a számunkra 
kívánatos sütési fokozatot. Tálalás előtt pihentessük 5-10 percig.

Vörösbor redukció ELKÉSZÍTÉS:

A vörösbort visszaforraljuk a borókabogyókkal 1 dl-re, majd keményítővel 
sűrítjük.

Sült burgonya ELKÉSZÍTÉS:

A burgonyákat alapos mosás után félbevágjuk olívaolajjal és sóval átforgat-
juk, majd sütőpapírral bélelt tepsin ~40 perc alatt 160°C-os légkeveréses 
sütőben barnára sütjük. Amikor már majdnem kész megszórjuk friss 
kakukkfű levelekkel, átforgatjuk, és pár percig még sütjük.