• 2650 g szarvas bélszín
• 500 g csiperkegomba (0,5×0,5 cm-es darabokra vágva)
• 250 g ördögszekér gomba (0,5×0,5 cm-es darabokra vágva)
• 250 g shiitake gomba (0,5×0,5 cm-es darabokra vágva)
• 1 csokor petrezselyem (finomra vágva)
• 10-30 g burgonyapüré por
• só
• bors
• 1 db kelkáposzta zöld levelei (4-5 nagyobb)
• olaj
Vörösbor redukció
HOZZÁVALÓK:
• 4 dl száraz testes vörösbor
• 4 szem borókabogyó
• 1 ek. keményítő
Sült burgonya
HOZZÁVALÓK:
• 1 kg apró szemű burgonya
• só
• olívaolaj
• 4-5 szál kakukkfű
Szarvas bélszín Colbert ELKÉSZÍTÉS:
A húst sütés előtt pár órával kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékleten
tároljuk. Lehártyázzuk, szükség esetén kicsit formázzuk. Sóval, borssal
megszórjuk, és forró serpenyőben körbepirítjuk, majd 70°C-os sütőben
tartjuk amíg a gombapépet elkészítjük (kb. 20 perc). Forró serpenyőben,
több részletben jól megpirítjuk a csiperkegombát, majd turmixgépben
pépesítjük, sózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és
egyenletesen elkeverjük. Az újra jól felforrósított serpenyőben több
részletben, megpirítjuk az ördögszekér és a shiitake gombákat is.
Hozzáadjuk a pépesített csiperkéhez, átkeverjük, utánízesítjük, illetve
amennyiben nagyon lágy-leveses lenne a gombapép kevés burgonyapüré
port keverünk hozzá.
A kelkáposzta leveleket egyesével forró vízben körülbelül 10 mp-ig
forrázzuk, jól lecsöpögtetjük, „szárazra” törölgetjük. A levelek vastag
szár részét késsel elvékonyítjuk, nagyobb leveleknél levágjuk. Egy nagy
deszkán, sütőpapíron, egymást 4-5 cm-t átfedve leterítjük a leveleket.
A hús méretétől függően elterítjük a gombapépet a leveleken a hús
hosszúságában. A felénk eső hosszabbik szélig kikenjük a pépet, a távolabbi
oldalát szabadon hagyva. A felénk eső oldalára helyezzük a húst, majd
egy hosszú késsel alányúlunk a káposztának és óvatosan átfordítjuk.
Figyeljünk, hogy a káposztalevelek átfedjék egymást feltekerés után.
A sütőpapírral együtt tepsire helyezzük, vékonyan megkenjük kívülről a
leveleket olajjal, majd körülbelül 10 percig sütjük 180°C-os légkeveréses
sütőben. Maghőmérővel ellenőrizzük, hogy elértük-e a számunkra
kívánatos sütési fokozatot. Tálalás előtt pihentessük 5-10 percig.
Vörösbor redukció ELKÉSZÍTÉS:
A vörösbort visszaforraljuk a borókabogyókkal 1 dl-re, majd keményítővel
sűrítjük.
Sült burgonya ELKÉSZÍTÉS:
A burgonyákat alapos mosás után félbevágjuk olívaolajjal és sóval átforgat-
juk, majd sütőpapírral bélelt tepsin ~40 perc alatt 160°C-os légkeveréses
sütőben barnára sütjük. Amikor már majdnem kész megszórjuk friss
kakukkfű levelekkel, átforgatjuk, és pár percig még sütjük.