Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Kékkagyló

Az északi félteke óceánjaiban és tengereiben él, ott tenyésztik és halásszák is. Két héjból áll, húsa narancssárga. Héjukon rostos kinövés, bisszuszfonal, úgynevezett „szakáll” található, amit főzés előtt alapos dörzsöléssel el kell távolítani. Vásárláskor ellenőrizzük, hogy héjuk szorosan záródik-e.

A friss kagylókat 1-2 napon belül mindenképpen el kell fogyasztani. Mivel sok homok lehet bennük, alaposan tisztítsuk meg. Jó megoldás, ha a kagylókat kevés kukoricadarával együtt hideg vízzel teli tálba tesszük, és egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben. A kagylókat rendszerint gőzöléssel nyitjuk fel, és borral, darabolt paradicsommal tálaljuk. Gőzölés/ főzés után ellenőrizzük, hogy kinyíltak-e.

Azokat, amelyek zárva maradtak, dobjuk ki. Héjában grillezhetjük is, vagy megtölthetjük, és sütőben megsüthetjük. Az osztrigától eltérően sohasem fogyasztjuk nyersen.

 

Receptért kattintson a képre.

80902_-_Hnap_hala_-_579x303