Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Kék kagyló

Feketekagyló tésztával

A hónap hala októberben: kagylók

(MYTILUS EDULIS)

A kék kagyló színe kékes-fekete, így a neve akár fekete kagyló is lehetne. Az északi félteke óceánjaiban és tengereiben él, ott tenyésztik és halásszák is. Héjukon rostos kinövés − bisszusz fonal − úgynevezett „szakáll” található, amit főzés előtt alapos dörzsöléssel el kell távolítani. Régen a halászok úgy tartották, hogy a kagylók minősége az „R” betűs hónapokban a legjobb, és csak ekkor érdemes őket fogyasztani. Ma már ez az állítás a folyamatos termelésnek és fejlesztéseknek köszönhetően nem állja meg a helyét, akár minden nap jó minőségű, friss kagylók kerülhetnek az asztalunkra.
Kagylók a METRO áruházaiban
Elkészítési javaslat:
Vásárlás után vizsgáljuk meg a kagylókat. Amelyik kocogtatás után nem záródik be, nem szabad megfőzni, amelyek pedig a főzés után nem nyílnak ki, azokat ki kell dobni. A kagylókat rendszerint gőzöléssel nyitjuk fel. Az osztrigától eltérően, sohasem fogyasztjuk nyersen.

Receptajánló: Feketekagyló fehérborgőzben párolva, chilis kókusztejkrémmel

Feketekagyló fehérborgőzben párolva, chilis kókusztejkrémmel recept