Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Alma kínálatunk

METRO_almas_banner_aloldali_sz_nelkul


Az almafa kultúrája Európában már a fiatal kőkor óta kimutatható. Az antik görögök már a különböző fajtákat is ismerték. A többnyire vegetáriánus rómaiaknál az étkezés végét jelezte. Az alma az a gyümölcs, ami a legtöbbet szerepel az irodalomban. Többféle formájú és színű alma létezik. Ízük fajtánként változik, a savanykástól a mézédesig bármilyen lehet. A világon az almának mintegy 7000 nevesített fajtája ismeretes.

Energiatartalom: 52 kcal, 218 kJ/100 g

Ha almát vásárolunk, igyekezzünk az érett, ám még kemény darabokat kiválasztani. Hosszan eltartható, akár hónapokig is. A hibátlan almákat hűvös helyen kell tartani, de vigyázni kell, hogy meg ne fagyjon! Az almából kompótot, lekvárt, mártást, szószt, levest, süteményeket, és még ki tudja mennyi mindent készíthetünk. Az alma nem csak édességeknek, hanem különféle húsoknak is kitűnő kiegészítője lehet. Magas nátrium, foszfor és vastartalom jellemzi. A-, B- és egy kevés C-vitamint tartalmaz, illetve megemlítendő kálcium-, magnézium- és káliumtartalma is. Ismert az alma kedvező élettani hatása bélhurut, ételmérgezés, egyéb baktériumos megbetegedések, illetve reuma vagy felsőlégúti megbetegedések esetén.

Alma kínálat a METRO áruházakban:

golden

Golden

Gyümölcse közép nagy vagy nagy, kemény roppanó húsú, kellemes ízű, illatos, enyhén
savas, aromás alma.

jonagold

Jonagold

Gyümölcse közép nagy vagy nagy, gömbölyded alakú, vékony feszes héja viaszos,
roppanó húsú. Színe élénkpiros, íze kiváló,
kellemesen édes-savanykás. 

redchief

Red Chief

Gyümölcse közép nagy vagy nagy, gömbölyded alakú, vékony feszes héja viaszos,
roppanó húsú. Színe élénkpiros, íze kiváló,
kellemesen édes-savanykás. 

fuji

Fuji

alakú, vékony feszes héja viaszos, roppanó húsú. Színe élénkpiros, íze kiváló,
kellemesen édes-savanykás.
braeburn

Braeburn

megnyúlt, csésze felé elkeskenyedő, a csészénél jellegzetesen bordázott lehet.
Húsa igen kemény, ropogós. Íze kellemesen aromás.
idared

Idared

Gyümölcse közép nagy, élénkpiros, kemény, roppanó húsú, harmónikus ízű, enyhén savanykás almafajta.
granny

Granny Smith

Gyümölcse közép nagy vagy nagy, kerekded vagy csésze felé keskenyedő, csonka kúp alakú. Héja viaszos, fényes,
teljes érettségben zöld színű. Húsa fehér színű, tömör, szilárd, igen kemény, ropogós.
Íze frissítő, zamata diszkrét.

Körtefélék

(Pyrus communis)

A körte nemzetség hazája egész Európa, délre Észak-Afrika, Irán és a Himalája vidéke. Első nemesítői a főniciaiak és a rómaiak voltak, és uralkodói ínyencségnek számított a perzsa királyok asztalán. A körte felépítésében meglehetősen hasonlít az almához, de hosszúkásabb, nyújtottabb annál. Színe - fajtától függően - a világoszöldtől, a citromsárgán keresztül, az élénkpirosig bármilyen lehet. Íze szintén fajtajellegzetes, de inkább édeskés, méz aromájú.

Energiatartalom: 58 kcal, 242 kJ/100g

A körte igen kényes gyümölcs. Válasszuk a még enyhén kemény, egészséges, hibátlan példányokat, és inkább otthon érleljük be a gyümölcsöket pár nap alatt. Ha a körtét még azonnali fogyasztásra éretlenül, azaz keményen vásároltuk, akkor nyugodtan tárolhatjuk szobahőmérsékleten. Az érett példányokat azonban csak igen rövid ideig (1-2 nap), a hűtőszekrény alsó polcain tárolhatjuk.

A körte kiválóan alkalmas befőtt készítésére. Nyersen, befőttként, szárítva egyaránt fogyasztható.

Tálalhatjuk előételként hideg sülttel, vagy pl. tormakrémmel töltve, főételek mellé köretként. Készíthetünk belőle pürét, gyümölcssalátát vagy más édességet.

Tetszetős külseje, kitűnő íze nem túl sok vitamint és ásványi anyagot rejt. Ennek ellenére megemlíthető A- és C-vitamin-, valamint káliumtartalma. Tartalmaz még vasat, foszfort, szénhidrátot, fehérjét és rostokat. A körtefogyasztás jót tesz az idegeknek, oldja a húgykősavat és a káros sólerakódásokat. Salaktalanítja a szervezetet.